Ingen våbenhvile, men masser af handel: Danmarks endnu ikke offentliggjorte Libyen-strategi møder skarp kritik fra konfliktforskere.
Regeringens nye Libyen-strategi rummer store tanker om den kommende handel med Libyen og landets råstoffer – men ikke ét ord om våbenhvile og om hvornår de danske F-16 fly kan vende hjem.
Sådan lyder kritikken fra to freds- og konfliktforskere, som Arbejderen har bedt kigge strategien efter i sømmene.
Læs artiklen "Dansk Libyen-strategi: Frihandel og enorme oliereserver"
Strategien er endnu ikke offentliggjort, men Arbejderen er i besiddelse af det 27 sider lange dokument, der blev godkendt på onsdagens krigsråd mellem udenrigsminister, Lene Espersen og ordførerne fra Folketingets partier, minus Enhedslisten.
– Det er som om, man hellere vil tale om genopbygning og det fremtidige økonomiske samarbejde, end om afslutningen på den militære aktion, siger Mikkel Vedby Rasmussen, professor ved Institut for Statskundskab og chef for Center for Militære Studier, til Arbejderen.
– Strategien beskriver ikke noget klart mål med krigen. Der er ingen exit-strategi. Og det fremgår på ingen måde, hvornår de danske F-16 fly skal hjem. Politikerne krydser fingre for at bomberne fra F-16-flyene vil virke indenfor de næste tre måneder. Og hvis ikke… Ja, så virker det som om, man ikke har nogen ide om, hvad man så skal gøre, uddyber han.
Også Rådet for International Konfliktløsning (RIKO) kritiserer at Libyen-stategien mangler et klart mål om en våbenhvile.
– Det er et problem. En våbenhvile er en forudsætning for, at få løst konflikten. Og iFN-resolutionens artikel ét står der, at målet med aktionen – udover at beskytte de civile – er en våbenhvile. Derfor er det dybt skuffende, at regeringen ikke nævner muligheden for en våbenhvile med ét ord, siger Jørn Boye Nielsen fra Rådet for International Konfliktløsningtil Arbejderen.
Til gengæld erklærer regeringen og de øvrige partier bag krigen i Libyen, at de er klar til at bombe endnu tre måneder i Libyen. Det virker som om politikernes strategi i Libyen stritter i to vidt forskellige retninger, advarer Jørn Boye Nielsen:
–På den ene side mener politikerne at der skal findes en politisk løsning – men på den anden side gør strategien det klart, at man bliver i det militære spor, hvor danske F-16 fly fortsat skal smide bomber dagligt. Men du kan ikke slå folk, og samtidig sige du gerne vil snakke med dem.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278