DSB må droppe ambitionerne om at drive kommerciel virksomhed i udlandet og i stedet koncentrere sig om jernbanedrift i Danmark, mener Enhedslisten.
![](http://old2010.arbejderen.dk/sites/arbejderen.dk/files/imagecache/aef_image_story_image_example/imagecache/aef_image_original_format/03-dsbans-070.jpg)
Ovenpå DSBFirst-skandalen kræver Enhedslisten, at DSBfremover koncentrerer sig om at drive togdrift i Danmark:
– De seneste års udbud, privatisering og opsplitning af togdriften i Danmark har været en fiasko.DSB bør overtage al togdrift i Danmark og også få ansvaret for skinnerne tilbage. Til gengæld må DSB droppe ambitionerne om at drive kommerciel virksomhed i udlandet, siger transportordfører for Enhedslisten, Per Clausen.
I sidste uge vurderede Kammeradvokaten, at DSB via for lave rentesatser og intern handel ulovligt har hjulpet sit datterselskab DSBFirst (der blandt andet kører tog i Sverige). DSB’s direktør, Søren Eriksen er på den konto blevet fyret af DSB’s bestyrelse. Ikølvandet på skandalen har bestyrelsen besluttet at afsætte et betydeligt beløb til betaling af tab på DSBFirsts kontrakt i Sverige og eventuelle tilbagebetalingskrav i forbindelse med statsstøtte.
Enhedslisten mener, at man nu må drage konsekvensen af fiaskoen i DSBFirst:
– DSB skal drive togdrift i Danmark baseret på en kontrakt med staten og med sikkerhed for, at et eventuelt overskud kan anvendes i DSB for at skaffe bedre og billigere tog til tiden, uddyber Per Clausen.
Skandalen i DSBFirst fik i fredags Dansk Jernbaneforbund formand, Ulrik Salmonsen til at trække sig fra DSB’s bestyrelse.
– Vores repræsentant er ikke blevet behandlet som en ligeværdig part i bestyrelsen. Derfor trækker han sig nu i protest. Vores repræsentant har flere gange rykket for at få udleveret regnskab og regnskabsprotokol for DSBFirst på dansk. Uden den slags vigtige dokumenter er det umuligt at træffe en beslutning på et ordentligt grundlag, forklarer næstformand i Dansk Jernbaneforbund, Henrik Horup til Arbejderen.
Han uddyber:
– Vi vil ikke længere være en del af en bestyrelsen og blive taget til indtægt overfor dens beslutninger, selv når der ikke er enighed. Nu kan vi i stedet arbejde 100 procent for medlemmernes interesser og ikke være bundet af bestyrelsens tavshedspligt.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278