Ældrepleje og børnepasning er i søgelyset, når regeringens og dens støttepartier vil åbne det offentlige marked i endnu højere grad for private firmaer.
De private firmaer skal have adgang til det store marked som den offentlige sektor udgør. Derfor skal det være muligt at tvinge kommuner og regioner til at udlicitere flere opgaver, hvis de ikke vil gøre det frivilligt.
Det fremgår af den konkurrencepakke, som regeringen i mandags lavede aftale om sammen med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Kristendemokraterne.
– Vi styrker konkurrencen i den offentlige sektor. Det offentlige forbrug er knap 30 procent af BNP, og ved at skabe konkurrence om de offentlige opgaver sikrer vi, at opgaverne bliver løst bedst og billigst. Samtidig vil det give private virksomheder mulighed for at udnytte erhvervspotentialet i den offentlige sektor, siger økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen.
Forligspartierne går i første omgang efter at få kommunerne til at lave en »frivillig« aftale, hvor de forpligter sig til at udlicitere mindst 31,5 procent af de kommunale opgaver i 2015. Aftalen skal samtidig forpligte de kommuner, som er mindst ivrige med at privatisere, til at udlicitere mere end de øvrige kommuner.
Der skal også indledes forhandlinger med regionerne om at udlicitere langt mere end i dag.
Hvis kommuner og regioner ikke makker ret, åbner konkurrencepakken for, at kommuner og regioner skal kunne tvinges til at udlicitere udvalgte opgaver.
LO kalder det korstog
LO beskriver konkurrencepakken som et korstog mod den offentlige sektor.
– Man ønsker, at kommunerne skal sende mindst 31,5 procent af deres opgaver i udbud, uanset om det er en god eller dårlig ide for den enkelte kommune eller de berørte borgere. Udlicitering kan give bedre og/eller billigere service, men det kan også virke modsat og give dyrere og dårligere service, siger LO-formand Harald Børsting.
Han henviser til erfaringerne med privathospitaler, som ikke tyder på, at sundhedsvæsenet generelt kan gøres billigere end i dag. Tværtimod har OECD gentagne gange påpeget, at det danske sundhedsvæsen hører til de mest effektive i verden, understreger LO-formanden.
Konkurrencepakken lægger også op til at øge de private firmaers andel af opgaverne på hjemmehjælpsområdet. Forligspartierne ser det som et problem, at det i omkring halvdelen af landets kommuner ikke er muligt at få et privat firma til at yde hjælp til personlig pleje.
Planerne om at tvinge kommunerne til at udlicitere hele distrikter i hjemmeplejen er taget af bordet. Men regeringen fastholder, at graden af privatisering på ældreområdet skal i vejret. Hvordan det præcist skal sikres, vil regeringen fremlægge forslag om senere på året.
Den del af planen erklærer formanden for Kommunernes Landsforening Jan Trøjborg (S) sig positiv overfor.
– Vi ser meget gerne, at det offentlige-private samarbejde styrkes, så der bliver en større konkurrence af offentlige opgaver også på de bløde velfærdsområder som for eksempel ældreplejen, men vi har ikke i dag et privat leverandørmarked, der kan håndtere denne opgave på ældreområdet i stor stil. Det skal først opbygges, og det skal ske på en sådan måde, at det ikke svækker den service, som de ældre borgere får i dag, siger Jan Trøjborg.
Privat børnepasning
Han er til gengæld mere afvisende overfor planerne om at fremme private daginstitutioner. Partierne bag konkurrencepakken vil gøre de muligt for private firmaer at trække et eventuelt overskud fra driften ud af udliciterede daginstitutioner, fritidshjem og klubtilbud.
Også på andre måder vil man forbedre forholdene for private firmaer, som ønsker at lave forretning på børnepasning. Det skal være »nemmere og mindre økonomisk belastende at etablere ikke-kommunale daginstitutioner« hedder det i aftalen om konkurrencepakken.
– Her skal vi nøje overveje konsekvenserne af udbud, for dagtilbuddene er i stigende grad involveret i den tidligere og forebyggende indsats og børns læringsperspektiver og i tæt samarbejde med skolesystemet, siger Jan Trøjborg.
En lang række af initiativerne i konkurrencepakken vil blive sat i kraft allerede i denne folketingssamling.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278