Den tidligere socialdemokratiske udenrigsminister, Mogens Lykketoft kræver svar omkring Israels forsøg på at knægte danskeres ytringsfrihed.
Tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft rejser en skarp kritik af det israelske forslag til boykot-lov. Forslaget betyder, at danskere, der boykotter eller opfordrer til boykot af israelske varer, risikerer et indrejseforbud til Israel i op til ti år. Forbuddet omfatter også den besatte vestbred.
– Mange danskere risikerer at blive ramt af loven, fordi de boykotter varer i protest mod Israels kolonialisering af Vestbredden. Jeg håber, at den danske regering vil kræve forslaget taget af bordet. Det er uacceptabelt, at Israel forsøger at begrænse danskeres og andre borgeres ytringsfrihed, siger Mogens Lykketoft til Arbejderen.
Han rejser nu sagen i Folketinget, og kræver udenrigsministerens svar på om den israelske trussel om indrejseforbud er i strid med international ret.
Boykot Israel Kampagnen lader sig ikke skræmme af det israelske lovforslag:
– Lovforslaget gør det tydeligt, at Israel tilsidesætter ytringsfrihed og demokratiske rettigheder. Det siger noget om, hvor bange Israel er for en folkelig boykot-bevægelse. Bevægelsen er vokset betydeligt og er aktiv i en lang række lande, især i USA. Israel frygter, at bevægelsen skal blive lige så effektiv som boykotten af Sydafrikas apartheid-regime i 80’erne, siger Irene Clausen fra den danske Boykot Israel-kampagne til Arbejderen.
Hun understreger, at boykot-loven kun giver bevægelsen flere argumenter på hånden.
Lovforslaget åbner op for at straffe israelske og udenlandske borgere, der »iværksætter eller opildner« til boykot mod Israel i protest mod landets ulovlige besættelse af palæstinensiske områder. I øjeblikket behandles forslaget i det israelske parlament.
Ifølge forslaget skal det fremover være »forbudt at indlede en boykot mod staten Israel og områderne under israelsk kontrol«. Hvis loven vedtages kan israelske firmaer kræve erstatning på op til 45.000 danske kroner fra boykotterne. Udlændinge risikerer indrejseforbud.
Blandt de danske supermarkeder, som handler med Israel, erSuperBest, Netto og COOP Danmark (SuperBrugsen, Kvickly, Fakta og Irma).
– Jeg tror da ikke, at det er noget Israel får flere venner af. Vi synes det er irriterende, at nogen klistrer »Boykot Israel« mærker på vores produkter. Men vi har ikke nogen holdning til, om Israel knægter danske statsborgeres ytringsfrihed. Det er noget Udenrigsministeriet må tage sig af. Vi handler ikke med lande, vi handler med firmaer, siger Mogens Werge, forbrugerpolitisk direktør i COOP til Arbejderen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278