FN fordømte Israels brug af det napalmlignende stof hvid fosfor under krigen mod Gaza. Samme fosfor bruges i dag af danske soldater i civile områder i Afghanistan.
Danske styrker i Afghanistan har i flere omgange brugt det napalmlignende stof hvid fosfor i områder med civile.
Det afslører lækkede efterretningsrapporter, som Information er i besiddelse af.
»Ligesom napalm er hvid fosfor efter sin natur et våben, der er egnet til at forårsage overflødig skade eller unødvendig lidelse«, skriver Røde Kors i bogen Den humanitære folkeret og Danmark. Når hvid fosfor lander på huden, brænder det dybt ind i muskelvæv og knogler og fortsætter med at brænde, til der ikke er mere ilt.
Alligevel bruger NATO og de danske styrker hvid fosfor i stort omfang i Afghanistan – og ofte i beboede områder. En gennemgang af rapporterne afslører, at ISAF-styrkerne har anvendt hvid fosfor i granater, raketter og flybomber i mere end 1100 tilfælde. Hvid fosfor bliver også brugt i områder, hvor der bor civile, indrømmer Hærens Operative Kommando (HOK).
– Vi bruger ikke hvid fosfor direkte rettet mod civile. Men der har været tilfælde, hvor vi har brugt hvid fosfor i områder, hvor der har været civile. Det kan selvfølgelig ske, at nogen bliver ramt utilsigtet, men jeg kan ikke forestille mig, at koalitionsstyrkerne rammer nogen med vilje, siger presseofficer i Hærens Operative Kommando, Erik Bøttger, til Arbejderen.
Han uddyber:
– De danske styrker gør alt, hvad de kan, for at undgå at skade uskyldige civile. Også når vi bruger granater, som indeholder hvid fosfor. Det er dog i krig umuligt helt at holde civile skadesfri.
Senest har FNfordømt Israels brug af hvid fosfor under krigen mod Gaza i december 2008: I en 575 sider lang rapport om krigen skriver FN’s særlige undersøger, Richard Goldstone, blandt andet, at Israels affyring af granater med hvid fosfor og brugen af højeksplosive artillerigranater var »krænkelser af den humanitære folkeret«.
Hvid fosfor er ikke et forbudt våben. Men FN’s Våbenkonventions Protokol 3 forbyder at anvende hvid fosfor mod mål placeret i tæt befolkede områder.
Danmark og en række andre NATO-lande har underskrevet konventionen.
Tyge Lehmann var i 1980 med til at lave konventionen. Han er tidligere ambassadør og har arbejdet i Udenrigsministeriet i 43 år.
– FN-konventionen giver til enhver tid civile ret til beskyttelse. Problemet med hvid fosfor er, at det – ligesom napalm og andre brandvåben – er særligt skadeligt. Hertil kommer, at hvid fosfor rammer i flæng, ligesom klyngebomber. Derfor skal hvid fosfor ikke bruges i områder med civile. Det siger sig selv, siger Tyge Lehmann til Arbejderen.
Også seniorforsker Peter Vedel Kessing fra Institut for Menneskerettigheder bekræfter, at hvid fosfor ikke må anvendes mod civile eller i områder, hvor der opholder sig civile.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278