![](http://old2010.arbejderen.dk/sites/arbejderen.dk/files/imagecache/aef_image_story_image_example/imagecache/aef_image_original_format/05A-Skansen-091.jpg)
»Skansen Mod Nazisme« inviterer til sammenkomst på søndag for at fejre, at det er ti år siden nazisterne forlod huset på Niels Lykkesgade i Nørresundby.
Med fyrværkeri, sangaften og stor fest fejrede beboerne på Skansen i Nørresundby den 15. maj 2001, at en gruppe nazister endelig forlod huset Niels Lykkesgade 38.
På søndag er det præcis ti år siden, og det skal fejres, mener naboerne og andre antinazister, som er med i »Skansen Mod Nazisme«. De inviterer til sammenkomst på Niels Lykkesgade/Nordre Skansevej kl. 20.
»Kom og få en øl, vand eller kaffe – og en snak om dengang. Måske du også har en historie at fortælle til den kommende bog«, heder det i invitationen.
»Dengang« begyndte i februar 1999, hvor en gruppe unge nazister flyttede ind i et hus i Nørresundby, som de havde arvet efter en afdød nazisympatisør.
Beboerne i området brød sig ikke om naboskabet og begyndte at synge foran huset hver aften klokken 20. I alt 817 sangaftener blev det til, i sol, regn og sne, både juleaften og nytårsaften, før de nazistiske naboer måtte flytte væk igen. Det skete, efter at Landsretten havde erklæret testamentet for ugyldigt.
Stadig antinazister
For naboerne blev de godt to år en tid, som de ikke glemmer igen.
– Kampen mod nazisterne kom til at betyde meget for os, fortæller Merete Ejsing Horn, som er en af naboerne og derudover med i foreningen »Skansen mod nazisme«.
– Mange er stadig engageret i kampen mod den yderste højrefløj. Selvfølgelig er aktiviteterne droslet ned, fordi det er lang tid siden, men alle er stadig på en eller anden facon engageret i den sag, siger hun til Arbejderen.
– Også for vores sammenhold har de to år betydet utrolig meget. Mange af dem, som var med dengang, har fået mange nye venner.
I dag er en del af naboerne med i »Skansen mod Nazisme«, selv om foreningen ikke er så aktiv mere.
– Dengang havde vi tid og vi tog os tid. Siden har andre hverdagsting trængt sig på. Derfor valgte vi for nogle år siden at drosle vores aktiviteter ned.
Folk fra Skansen deltager dog stadig i aktioner mod højrefløjen rundt omkring, men det er mere individuelt, ikke som gruppe.
– Mange af vores medlemmer er også ældre mennesker. Vi holder vores årlige generalforsamling og vores årlige julefrokost, og den er godt besøgt – både unge og gamle. Og det er dejligt, for det er her vi mødes, siger Merete Ejsing Horn.
Kom til jubilæum
Til jubilæet på søndag er alle, som var engageret i kampen mod nazihuset dengang, inviteret.
– Jubilæet skal bruges til at se hinanden, snakke med hinanden om dengang og mindes.
– Derudover er vi i gang med at skrive historien om kampen mod nazihuset, som skal udkomme i bogform. Der skal være en historisk oversigt, som skal kædes sammen med folks oplevelser. Derfor har vi også opfordret folk til at komme og fortælle deres historie.
Merete Ejsing Horn deltog selv i alle de sangaftener, som hun overhovedet havde mulighed for.
– Samtidig gik vi jo også på arbejde og tog på ferie, så vi var ikke altid hjemme. Men vi har aldrig været under ti personer til at synge. Og så var der jo heldigvis de aftener, hvor vi stod rigtig mange.
I dag er nazihuset blevet renoveret.
– Det er blevet meget flot. Men der er stadig malerpletter på huset fra dengang, slutter Merete Ejsing Horn.
Sammenkomst på Skansen. Søndag 15. maj klokken 20. Niels Lykkesgade/Nordre Skansevej, Nørresundby.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278