Regeringen opgør dette års tab på nødhjælp til bankerne til 7,5 milliarder kroner. I forvejen har bankpakkerne kostet skatteyderne 2,6 milliarder kroner.
![](http://old2010.arbejderen.dk/sites/arbejderen.dk/files/imagecache/aef_image_story_image_example/imagecache/aef_image_original_format/03-oerbank-101-WEBBILL.jpg)
Nu melder regningen sig for Folketingets milliard-nødhjælp til finanskapitalen. I år vil bankpakkerne koste statskassen 7,5 milliarder kroner, kan man læse i regeringens Økonomiske Redegørelse, som kom i går.
Det er især tabene på Amagerbanken, der trækker tænder ud af statsfinanserne i år: Statens skraldespandsselskab for krakkede banker, Finansiel Stabilitet, opgør det foreløbige tab til 5,6 milliarder kroner
Statsminister Lars Løkke Rasmussen lovede ellers i februar, at »selv med et worst case-scenarium på Amagerbanken, så tyder alt på… at bankpakkerne under ét ikke bare hviler i sig selv, men giver et overskud til staten.«
Det skete i forbindelse med at regeringen offentliggjorde, hvad den kaldte det endelige resultat af bankpakkerne: Et overskud på 4,5 milliarder kroner
Det overskud forvandlede sig allerede få uger senere til et underskud på 2,6 milliarder kroner, da Enhedslistens finansordfører Frank Aaen kunne afsløre, at regeringen havde »glemt«, at bankerne kan trække deres udgifter til egenbetaling til bankpakkerne fra i skat.
– Det skattefradrag medregner regeringen fortsat ikke. Det tager de slet ikke med i deres beregninger, siger Frank Aaen til Arbejderen.
Ud over milliardtabet på bankpakkerne regner regeringen også med et dræn i statskassen næste år på hele 17 milliarder kroner. Det er hvad, regeringen forventer, den skal betale tilbage i efterlønsbidrag til folk, der vil ud af efterlønsordningen.
Dertil kommer et tab på på fire milliarder kroner, ved at en del vælger at sætte de tilbagebetalte efterlønsbidrag ind i pensionsordninger med skattefradrag.
Alt i alt giver det underskud på statsfinanserne på 4,1 procent af bruttonationalproduktet i år, og 4,3 procent næste år. Først i 2019 vil der være balance.
– Regeringens egne tal viser, at den planlægger med underskud hvert eneste år til og med 2019. Det betyder også, at statens gæld vil stige i samme periode. Regeringen har ganske enkelt ikke styr på statsfinanserne, siger SF’s finansordfører Ole Sohn, og henviser til, at S-SF-planen giver overskud allerede fra 2013.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278