24 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Hospitalsansatte vil af med skattefrihed

Hospitalsansatte vil af med skattefrihed

Torsdag, 11. august, 2011, 11:33:07

Læger, Sundhedskartellet, FOA og HK har sammen lavet en plan for et holdbart sundhedsvæsen.

Skattefritagelsen for arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer er indirekte statsstøtte til behandling på privathospitaler. Det mener de fem sundhedsfaglige organisationer, som har lavet en plan for et holdbart sundhedsvæsen.
Ali Nabulsi

De arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer skal ikke længere være fritaget for skat. Det er en indirekte statsstøtte til privatsygehusene, som øger uligheden i sundhedsvæsenet, fordi forsikrede får mulighed for at springe ventelisterne over.

Sådan lyder et af punkerne i den plan for et holdbart sundhedsvæsen, som er lavet i fællesskab af Yngre Læger, Overlægeforeningen, Sundhedskartellet, FOA og HK/Kommunal.

LÆS DE ANSATTES PLAN HER

Planen er for kort tid siden blevet sendt til sundhedsminister Bertel Haarder.

De ansatte vil også ændre på den såkaldte behandlingsgaranti, som betyder, at patienter kan vælge at blive behandlet på et privathospital, hvis ventetiden i det offentlige er mere end fire uger.

Behandlingsgarantien tvinger i nogle tilfælde de offentlige sygehuse til at tage patienter med lette sygdomme ind før patienter med alvorligere lidelser, for at undgå at skulle betale for behandlingen på privathospital, påpeger de sygehusansatte i deres plan.

»Ordningen tilskynder til, at man behandler de patienter først, som der findes private tilbud ofr, mens de patienter, som der ikke findes tilbud til i den private sektor, må vente længere«, hedder det i planens punkt fire.

På den baggrund foreslår de fem organisationer at ændre behandlingsgarantien, så det sikres at de mest syge behandles først.

– Det skal være en faglig vurdering, der afgør længden af ventetiden, ikke om der findes private tilbud eller ej. Det vil samtidig skabe større mulighed for at styre økonomien på sygehusene. Og det kan bidrage til at mindske ulighed i sundhed, når det er en sundhedsfaglig vurdering, der er afgørende, siger Erik Kristensen, formand for Overlægeforeningen.

De ansatte på hospitalerne vil også have skåret ned på den omfattende registrering og dokumentation, som finder sted på sygehusene. I dag risikerer læger og plejepersonale at bruge op mod halvdelen af deres arbejdstid på administrative opgaver, oplyser Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd.

– Vi skal ikke bruge hundredvis af timer på at indsamle data om alt, der kan måles og vejes. Dokumentationen skal ske med omtanke. Og de nødvendige administrative opgaver skal placeres hos de administrative medarbejdere, så de sundhedsprofessionelle i højere grad kan hellige sig patienterne, siger hun.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. aug. 2011 - 11:33   03. sep. 2012 - 12:37

Indland