Partierne bag bankpakkerne forhandler om en ny pakke, hvor staten kan overtage en skrantende banks dårlige lån, før en anden bank køber godbidderne.
En ny bankpakke skal nu sikre finansverdenen mod flere bankkrak. Det skal blandt andet ske ved, at staten overtager »syge« bankers tabsgivende lån, så bankerne bliver til gode opkøbsemner for andre, sunde banker.
– Lånene skal opdeles i en »rød« del, som staten, det vil sige Finansiel Stabilitet overtager, og en »grøn« del, som vil være et incitament for andre banker til at overtage banken, forklarer økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) efter gårsdagens forhandlinger om en ny bankpakke.
De nuværende bankpakker tillader først denne opdeling, når banken er krakket og endt i statens skraldespandsselskab for krakkede banker, Finansiel Stabilitet.
Her klager finanssektoren over, at Finansiel Stabilitet holder på de gode lånere for at mindske tabet for skatteyderne, i stedet for straks at sende dem videre til andre banker, der heller end gerne aftager sådanne godbidder.
Staten skal også på andre måder sørge for, at de »usunde« banker gøres til lækkerbiskener for den øvrige banksektor, så de overtager dem, før de krakker og ender i Finansiel Stabilitet.
– For en usund banks vedkommende, så kommer vi også med et udvidet medgiftsforslag til dem, der vil overtage banken, sådan at staten vil putte et beløb ind i overtagelsen, der svarer til statens tab hvis banken krakker, siger Brian Mikkelsen.
Nøjagtig hvordan det skal skrues sammen, afhænger af de videre forhandlinger med forligskredsen bag de tre foregående bankpakker, forklarer Brian Mikkelsen.
Flere skattekroner
Den nye bankpakke vil sandsynligvis føre til større tab for Finansiel Stabilitet og dermed for skatteyderne, vurderer Frank Aaen, finansordfører for Enhedslisten, der som det eneste parti i Folketinget står uden for bankpakke-forligene.
– Vi kan jo se med den krakkede Amagerbank, som Finansiel Stabilitet har overtaget, at hvis vi deler den op i en »rød« og en »grøn« del, viser det sig at den røde del er meget mindre end først antaget. Hvis medgiften skal beregnes efter det sandsynlige tab ved et krak, ville en bank, der overtog Amagerbanken, være blevet mere end godt betalt med skatteydernes penge, forklarer Frank Aaen til Arbejderen.
Brian Mikkelsen har tidligere garanteret, at der ikke vil blive kastet flere skatteyder-kroner i banksektoren Det løfte bliver overholdt med regeringens forslag til bankpakke IV, mener økonomi- og erhvervsministeren.
– Vi skyder jo kun de penge ind i en bankovertagelse, som staten alligevel ville tabe ved et krak, siger Brian Mikkelsen.
– Vi vil ikke have en situation igen, som gør det vanskeligt for bankerne selv at overtage en bank, der står i risiko for at gå konkurs, forklarer Brian Mikkelsen.
Statsgaranti eller statsdrift
– Hvis vi ikke har bankerne som lokomotiver, går samfundet jo i stå. Det gør det ikke, fordi for eksempel en tømrermester går konkurs, forklarer Brian Mikkelsen om årsagen til den nye bankpakke.
Regeringen vil derfor også udvide den individuelle statsgaranti for små og mellemstore banker, så de får lettere ved at låne penge i udlandet, og dermed undgår at krakke på grund af manglende pengemidler. Storbankerne skal også have en udtrykkelig statsgaranti, der sikrer dem mod at gå ned, så de dermed kan låne billigere i udlandet.
For Frank Aaen giver banksektorens betydning for produktionen anledning til helt andre overvejelser.
– I Enhedslisten mener vi, at staten bør overtage og drive en bank, hvis dens ledelse ike magter at drive den ordentligt. så kan vi også sikre, at bankens penge bliver brugt til at sætte arbejde i gang, siger Frank Aaen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278