Med statsgarantier i ryggen kan bankerne fortsætte deres risiko-fyldte investeringer, siger »Bankernes Bank«, BIS, i sin årsrapport.
Lige nu forhandles der på livet løs om en ny dansk bankpakke. Men bankpakker er bare med til at uddybe krisen, siger »Bankernes Bank«, BIS, i sin årsrapport, som udkom i juni.
Bankerne kan nemlig med statspenge og -garantier i ryggen fortsætte med deres risikofyldte investeringer og læsse eventuelle tab over på skatteyderne, skriver BIS.
BIS-rapporten nævner også, at banker, der var for store til at gå ned, medvirkede til at uddybe krisen.
Regeringens forslag til en ny dansk bankpakke indeholder både flere statsgarantier til banksektoren og særlige statsgarantier til de største banker mod, at de kan gå ned.
Advarede mod finanskrise
BIS kaldes også »Centralbankernes Bank« og har afgørende indflydelse på udformningen af de internationale regler for kapitalstrømmene.
BIS var et af de få finansinstitutter, der forud for finanskrisens udbrud så og advarede mod dens komme. Allerede i sin årsrapport for 2009 advarede den også mod effekterne af statslige hjælpepakker til finanskapitalen:
Der vil være »en betydelig risiko« for at hjælpepakkerne »kun vil føre til et midlertidigt opsving i væksten, fulgt af en langvarig stagnation,« skrev BIS.
Den nye årsrapport kommer netop som virkeligheden bekræfter advarslen.
»Ud over at bankpakkerne har resulteret i nationale gældskriser uden at afværge krisen, truer nu en ny fare, nemlig at nationalbankerne for at hjælpe bankerne har fastsat meget lave renter på deres udlån og samtidig opkøbt store mængder værdipapirer«, skriver BIS i årsrapporten for 2010.
Nationalbanker i krise
»Nationalbankerne... har støttet den globale økonomi gennem en meget vanskelig krise. Nu trues nationalbankerne regnskaber af endnu større vanskeligheder – nemlig faren ved udlånsrenterne, diskontorenterne og de store kreditter – som kan føre til finansielle tab,« skriver BIS.
Med andre ord har nationalbankernes indgreb til fordel for bankerne ført nationalbankerne selv ud i krise.
Den tidligere generaldirektør for BIS, Andrew Crockett, advarer dog mod at tro, at krisen ville være gået i sig selv igen uden bankpakkerne. Han ser simpelt hen ikke nogen mulighed for at skabe en krisefri kapitalisme.
Strammere regler for finanskapitalen vil heller ikke nytte noget. Så vil der blot opstå et gråt lånemarked uden for de eksisterende banker og udenfor de strammere regler, vurderer Andrew Crockett.
– Markedet vil betragte selv en beskeden stigning i bankernes låneomkostninger som en anledning til at finde andre finansieringskilder, siger Andrew Crockett.
Dansk bankpakke
I Danmark er det er de store banker og bankernes brancheorganisation, Finansrådet, der har presset forhandlingerne om en ny bankpakke igennem.
Ifølge Arbejderens kilder har der været tæt kontakt mellem storbankerne og regeringen op til, at økonomi- og finansminister Brian Mikkelsen i sidste uge fremlagde regeringens udspil til den nye bankpakke.
Finansrådet vil dog ikke kommentere på BIS-rapportens anklager mod bankpakkerne for at være med til at uddybe krisen.
Finansrådet vil overhovedet ikke diskutere begrebet »Bankpakker«, så længe der er politiske forhandlinger om en ny bankpakke, oplyser Mikael Winter, pressechef i Finansrådet.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278