Tusindvis af 3F-medlemmer er klar til at stemme dørklokker og indtage gader og stræder i kampen for en ny regering, lyder det fra 3F-afdelingerne landet over.
Han kan bare trykke på knappen.
Faglig sekretær i den aarhusianske fagforening 3F Rymarken, Poul Larsen, er klar i mælet, da Arbejderen ringer for at høre, hvad fagforeningen vil gøre, hvis Lars Løkke Rasmussen udskriver folketingsvalg i næste uge.
– Vi har tilsammen over 1600 medlemmer på vores kontaktlister her i Rymarken og hos 3F på Sommervej. Det er folk, der har sagt ja til på den ene eller anden måde at være aktive i de konkrete aktiviteter her i Aarhus og er klar til at rykke, når det skal være, siger Poul Larsen.
Han er tovholder for Skævt kampagnen i 3F Rymarken, der kører tæt parløb med kollegerne på Sommervej i kampen for at vælte den borgerlige regering.
Skævt kampagnen blev søsat af forbundet 3F i begyndelsen af 2010. Det startede med en annoncekampagne i protest mod regeringens skattereform. I takt med at regeringen fortsatte sin skæve politik, oplevede 3F, at listerne over aktivister blev stadig længere.
skæv politik
Angrebet på efterlønsmodtagerne fik 5000 tillidsfolk fra hele landet til at deltage i LO’s stormøde i Odense den 2. februar.Mange af dem gik direkte hjem og meldte sig under de røde faner.
Halvering af dagpengeperioden og fordobling af timekravet for genoptjening af retten til dagpenge har haft samme resultat. I dag tæller aktiv-listerne 9000 medlemmer af 3F, lyder det fra forbundets kampagnesekretariat i Kampmannsgade i København.
Netop regeringens skæve politik, som rammer medlemmerne af 3F hårdt, har gjort det nemt at overbevise medlemmerne om, at de kan gøre en forskel ved at blive aktive, fortæller Gitte Nordbo Keller til Arbejderen.
Hun har siden maj måned været frikøbt fra sit job ved Post Danmark og forsøger nu at holde styr på tilsammen 400 aktivister fra de fire vestsjællandske 3F-afdelinger Holbæk-Odsherred, Slagelse, Kalundborg og Storebælt i Korsør.
Pia får kamp til stregen
– Nu handler det så om at få den borgerlige regering vippet af pinden og erstattet med en rød, siger den vestsjællandske koordinator.
Ikke mindst Pia Kjærsgaard, formand for den borgerlige regerings faste støtteparti Dansk Folkeparti, kan forvente kamp til stregen.
– Pia Kjærsgaard stiller op i Kalundborg kredsen, og vi vil gøre, hvad vi kan, for at Dansk Folkeparti får et dårligt valg. Vi skal både have flyttet stemmer fra blå til rød blok og have fat i sofavælgerne, mener Gitte Nordbo Keller.
Planerne for valgkampen i det vestsjællandske er lagt efter et valg i november. Men udskriver statsministeren valg i næste uge, så bliver kalenderen ryddet og alle kaster sig 100 procent ind i kampen for en ny regering, lover en energisk Gitte Nordbo Keller.
I Sønderjylland kan de borgerlige politikere også forvente modspil fra 3F-aktivister.
Fra dør til dør
Selvom Susanne Sørensen, næstformand i 3F Vestsønderjylland, har beskedne 36 medlemmer på aktiv-listen, så er hun fuld af fortrøstning.
– Vi har allerede gennemført en stribe aktiviteter, hvor vi har fortalt om de nedskæringer, som den her regering har lavet for efterlønsmodtagere, dagpengemodtagere og på uddannelsesområdet, fortæller Susanne Sørensen til Arbejderen.
Tillidsfolk fra afdelingen har gået fra dør til dør i Skærbæk og Højer sammen med en lokal folketingskandidat opstillet for Socialdemokraterne.
– Det var meget positivt og opløftende, og det er helt sikkert noget, vi tager op igen, når vi for alvor kommer i omdrejninger her efter ferien, lyder det fra kontoret i Tønder.
I den modsatte ende af landet melder 3F Aalborg sig klar til st skrue op for blusset. Den 8. september er alle aktivister kaldt til kampagnedag.
– Dagen skal blandt andet bruges til at klæde aktivisterne på med politiske argumenter, som de kan tage med sig, når de skal ud og overbevise vælgerne i lokalområdet om, at de skal stemme rødt, forklarer Allan Busk, næstformand i 3F Aalborg til Arbejderen.
Afdelingen har valgt at støtte en stribe politikere fra Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten i valgkampen. De er »adopteret« af afdelingen og alle inviteret med til kampagnedagen, hvor de får lejlighed til at hilse på aktivisterne.
– Politikerne har reelt ført valgkamp længe, og vi har også brugt dem og hevet dem med hver gang, der har været en anledning, fortæller Allan Busk.
Kampen om stemmerne
Betydningen af at flytte stemmer fra blå til rød blok og trække sofavælgerne til stemmelokalerne er tænkt ind i de lokale planer.
Som tidligere nævnt i Arbejderen har de to københavnske fagforeninger Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening og Industri & Service besluttet tilsammen at ringe på dørene hos samtlige 25.000 husstande i deres område inden valget.
Selv om et flertal af vælgerne i området allerede i dag stemmer rødt, så lyder ambitionen at få hævet stemmeprocenten.
Tilbage i Aarhus fortæller Poul Larsen, at aktivister allerede har stemt dørklokker hos fagforeningens naboer i boligområdet Bispehaven.
– På samme måde vil vi, i samarbejde med foreningerne i Gellerupparken, forsøge at få nogle af de 30.000 beboere i tale i håb om at overtale dem til at gå til stemmeurnerne, siger den faglige sekretær.
Ved det sidste valg benyttede blot 3000 ud af de 5000, der kunne stemme, sig af muligheden. Mange af dem er af anden etnisk herkomst. De har ikke tradition for at deltage i den demokratiske proces, som et valg er, forklarer Poul Larsen.
Han er spændt på, om valget bliver udskrevet inden Rymarken den 10. september slår dørene op til en gigantisk folkefest med mad og underholdning. Festen er foreløbig tænkt som et socialt arrangement for at ryste folk sammen, inden slaget for alvor går i gang.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278