Mindst 19.890 mennesker kunne have undgået fattigdom, hvis ikke V og K havde vundet valget i 2001, vurderer tænketanken Cevea.
Det er blevet sværere at komme ud af fattigdom i Danmark siden VK-regeringen trådte til i 2001 - helt præcist 2,5 procent sværere.
Det viser et nyt notat fra tænketanken Cevea. Cevea peger på, at især regeringens starthjælp, introduktionsydelse og begrænsninger af kontanthjælp er med til at fastholde udsatte i fattigdom og forhindre dem i at få et arbejde.
– De sidste ti år har regeringen opfattet danskere på kanten af arbejdsmarkedet som dovne mennesker, der blot skal presses tilbage i arbejde ved at stresse dem økonomisk. Når hverdagen kommer til at handle om at få betalt huslejen, jagte tilbud og finde de billigste madvarer i supermarkedet er der mindre overskud til eksempelvis efteruddannelse eller at pleje det sociale netværk, som ofte hjælper folk i job igen, siger Jens Jonatan Steen, analysechef hos Cevea, til Arbejderen.
Tænketanken har sammenlignet statistikker fra Eurostat over den sociale mobilitet i Danmark i fra 2002 og 2009.
Tallene viser, at mens 15,9 procent af de fattige i 2001 undgik langvarig fattigdom, var tallet i 2009 faldet til 13,4 procent. Det svarer til at 19.890 mennesker kunne være sluppet ud af fattigdom, hvis den sociale mobilitet havde været lige så høj i 2009 som den var i 2002.
Tendensen i undersøgelsen bliver bekræftet af Dansk Socialrådgiverforening.
– Det er desværre kendt viden. Økonomi kan fylde så meget i dit liv, at det sluger al din energi. Det kan være næsten invaliderende konstant at skulle forholde dig til livets ophold og skulle vende hver en krone. Desværre ved politikere, der aldrig selv har været på røven, ikke, hvor meget det fylder i dit liv ikke at have penge til de mest basale ting, siger socialrådgivernes formand, Bettina Post, til Arbejderen.
Hun håber at valget i morgen kan være med til at ændre den negative udvikling.
– Jeg har hørt oppositionspartierne love, at hvis de kommer til magten, vil de afskaffe fattigdomsydelserne. Og det har jeg tænkt mig at holde dem op på, fastslår Bettina Post.
LÆS ARTIKEL: "Henrik Sass Larsen: Vi afskaffer sultesatserne"
Et af de partier, der skal holdes i ørene er Socialdemokraterne. Partiets socialordfører, Mette Frederiksen, lover at holde løftet om at gøre op med de lave sociale satser:
– Det må være trist for en regering at fejre sit ti-års jubilæum med, at det er blevet sværere for udstødte at komme på fode igen. Ens for alle disse ydelser er, at de skaber fattigdom, og at de er blevet indført, uden at regeringen har gjort noget for at sikre job til alle disse mennesker. Derfor lover vi at afskaffe starthjælpen, kontanthjælpsloftet og 450 timers-reglen - samtidig med at vi skaber flere job, siger hun til Arbejderen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278