23 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Valget minut for minut

Valget minut for minut

Torsdag, 15. september, 2011, 23:54:02

Arbejderen følger valgaftenen hos 3F’s Skævt-aktivister, Enhedslisten, SF, Socialdemokraterne og Kommunistisk Parti i København, i Socialisternes Hus i Aalborg, på Christiansborg og hos taberne i Venstre.

Der er mindst 600 mennesker og fuldstændig proppet til Enhedslistens valgfest i Pumpehuset.
Sigaardsfoto.dk

19.30 I Café Gnisten på Nørrebro er omkring 30 unge kommunister samlet. De følger valget på storskærm og spiser pizza. Der bliver holdt tale om at kampen for en ny politik fortsætter i morgen, og morgendagens udgave af Arbejderen med en ønskeliste til den ny regering bliver delt ud.
– I satsede altså på at vi fik en ny regering, griner een: trykningen af morgendagens udgave af avisen er gået i gang længe før valgresultatet foreligger.

19.58 Socialdemokraterne holder valgfest i Vega. Omkring 300 socialdemokrater i festtøj kigger spændt op på storskærmen. Der er et stort dansegulv og røde bannere og balloner.

20.00 I Socialisterne Hus i Aalborg er salen, der i morges var fyldt med valgmaterialer for Enhedslisten, blevet ryddet op og i stedet pyntet op til fest: alle meningsmålinger under valgkampen har spået en fremgang til liste Ø, spørgsmålet har bare været hvor stor en fremgang. Der er problemer med signalet til den opstillede storskærm. Billedet fryser og det er umuligt at følge med i resultaterne fra valgstederne. Det virker ikke til at påvirke forsamlingen synderligt. Folk cirkler i stedet rundt imellem hinanden, går lidt ind og ud af huset og står på gaden for at ryge en smøg og drikke en øl.

20.07 Aktivister fra de to fagforeninger Hotel & Restauration og LPSF holder valgfest i fagforeningslokalerne i København Nordvest. De har i et år knoklet for en ny regering, stemt dørklokker i lokalområdet og snakket med 10.000 ud af de 13.000 valgbare beboere i Nordvest. Stemningen er høj.

20.10 Pumpehuset i det indre København er fuldstændig proppet med begejstrede mennesker hos Enhedslisten. En lang kø foran spillestedet, selvom dørene allerede er lukket og der ikke er plads til flere. Mindst 600 mennesker samlet i den store sal jubler når resultaterne bliver vist på storskærm. De første målinger svinger mellem 10 og 12 mandater - det er en tredobling.

20.21 Hos Venstre i Mogens Dahls Koncertsal på Islands Brygge er der er blåt spotlys på den hvide bygning. Mennesketomt bortset fra et massivt opbud af journalister. Live stemningsjazz ved indgangen.

20.25 Bertel Haarder er lige ankommet til Venstres valgaften. Han ser nedtrykt ud.

20.25 Der er en afdæmpet stemning i Dansk Folkepartis lokale på Christiansborg. Folk sidder ved bordene og småsnakker og følger med på tv, som giver klare meldinger om at partiet går tilbage. På væggen kører en film med billeder af en islamisk militærparade, grundloven, Pia Kjærsgaard med grundloven, en henrettelsesplads og så videre. Da det er umuligt at høre, hvad der siges, går den dybere mening med billederne aldrig op for en.
I et hjørne af salen står Dansk Folkepartis gruppeformand, Kristian Thulesen Dahl. Han er lettet over, at partiet ikke er gået mere tilbage.
– Vi har jo i høj grad været bortdømt i valgkampen på grund af de besværlige beslutninger, vi har været nødt til at tage. Og så fik vi for sent sat ind overfor fagbevægelsens løgnagtige kampagne om at vi er med til at afskaffe efterlønnen, siger han til Arbejderen.

20.30 Nu begynder unge mennesker i jakkesæt at rykke ind hos Venstre. Formanden for VU drikker rødvin - alle skal betale for drikkevarer. Mange piger i høje hæle. Røde og ikke blå papirslamper i loftet - måske har de glemt at skifte dem?

20.30 Line Barfod holder sin afskedstale på scenen i Pumpehuset. På grund af Enhedslistens rotationsordning har hun ikke været stillet op denne gang. - Når vi kan så meget i Enhedslisten, så er det fordi vi gør det sammen, siger hun med stolte tårer i øjnene. Massive klapsalver og piften.

21.00 Der er jubel hos Socialdemokraterne. Stemmerne er talt næsten talt helt op - rødt flertal! Socialdemokraterne står til 25,2 procent eller 93 mandater. 86 mandater til blå blok. Unge socialdemokrater med skilte jubler foran Vega. Der er landskampstemning - DSU'erne er kommet. Hopper skulder om skulder med røde skilte. Alt er rødt - læbestift, butterfly, seler, kjole, t-shirts, sko, hårbånd. Alle venter spændt på Helle Thorning-Schmidt, men den røde løber er stadig tom.

21.05 I Socialisternes Hus Aalborg er de tekniske problemer løst, og alles opmærksomhed er nu rettet mod de røde og blå firkanter, der viser mandatfordelingen til henholdsvis rød og blå blok.

21.10 Køen vokser stadig foran Pumpehuset hvor Enhedslisten holder fest. Opmærksomheden samler sig udenfor.
– Hun kommer nu. Ryk til højre, ryk til højre, råber vagterne for at flytte den meterlange kø fra den røde løber, der er gjort klar.
– Det gør vi aldrig, griner Enhedsliste-aktivisterne i køen.
Omgivet af 15.20 journalister med rullende kameraer kommer Johanne Schmidt-Nielsen og hendes nærmeste pressemedarbejdere gående fra Christiansborg. I salen indenfor kan de jublende medlemmer se hende live på TV2 News, mens hun nærmer sig.

21.12 I Socialisternes Hus i Aalborg står tv-kanalen på DR1. Der løber en blå stribe hen over skærmen med teksten »Blå blok fører« – mandatfordelingen er 87-88 med 14 procent af stemmerne talt op. Næsten samtidig lyder det at Enhedslisten står til 12 mandater – der bliver hujet og klappet og trampet i gulvet.

21.15 Hos de Radikale på Christiansborg er der smil og glade ansigter. Partiet står til stor fremgang. Men nervøsiteten er også mærkbar. Rød og blå blok ligger faretruende tæt på hinanden. Pludselig får blå blok flertal et kort øjeblik. Der går et sus gennem salen. Kort efter breder lettelsen sig, da tallene vipper over igen til fordel for rød blok. Meldingen lyder: Margrethe Vestager er på vej. Kort efter kommer hun op ad Folketingets trappe i midten af en horde af fotografer og journalister. Spørgsmålene bliver stillet på kryds og tværs, mens blitzlysene blinker. Klapsalverne er massive.
– Vi har sagt, at det er tid til et opgør med blokpolitikken. Og det tyder på, at det er det, vi får nu, siger partiformanden til den begejstrede forsamling. Nu får vi en ny regering. Så skal vi sikre en økonomisk ansvarlig politik, anstændig udlændingepolitik og gode uddannelser. Og vi skal have gennemført tilbagetrækningsreformen, siger Margrethe Vestager.
Hun understreger, at det er noget sjovere at stå her i dag, end ved sidste valg, hvor partiet var nede og lugte til spærregrænsen.

21.20 15 procent er talt op. Der er igen flertal til rød blok - nu står der 89-86, viser skærmen i Socialisternes Hus i Aalborg.
– Yes - vi nåede lige at blive nervøse, lyder det fra Rasmus Østergaard, én af de lokale kandidater for liste Ø, mens han tager en tår øl. Han har ikke gjort sætningen færdig, før der på skærmen står 90-85 til de røde. Stemningen stiger. Det er ved at være varmt i det tætpakkede lokale.

21.25 Johanne Schmidt-Nielsen baner sig vej gennem salen i Pumpehuset omringet af journalister og fotografer. Folk jubler – det er ikke til at fatte, lyder det fra mange.

21.40 kommer flagene frem inde hos Dansk Folkeparti – både Dannebrog og Dansk Folkeparti-flagene. Partiformanden er på vej. Forsamlingen rejser sig op, så de er parat til at modtage hende med manér. Musikken gjalder gennem lokalet »Mit land. Mit valg. Herfra min verden går«, mens der viftes med flag og piftes.
Pia Kjærsgaard ankommer i en kødrand af pressefolk. Oppe på det blomstersmykkede podie danser og klapper hun til melodien, der virker som om den kan fortsætte i det uendelige med det samme refræn.
– Vi har været igennem en barsk valgkamp, hvor vi har måtte fægte os frem. Det har været hårdt, siger Pia Kjærsgaard, da musikken endelig stopper. Men udfra omstændighederne har vi haft et meget tilfredsstillende valg, erklærer hun, mens forsamlingen vifter med flagene og hujer tilbedende.
Bag hende holder en vittig sjæl et skilt op med Solvognen – den Pia Kjærsgaard ikke vidste, hvor var fundet, da hun blev spurgt i »Hvem vil være millionær« – selvom et af partiets valgslogans er »Kender du din historie«?

21.45 Hos Enhedslisten venter de mange begejstrede medlemmer stadig spændt på at Johanne Schmidt-Nielsen skal holde tale. På storskærmen viser News reportage fra Dansk Folkeparti, hvor Pia Kjærsgaard taler om den historiske tilbagegang til hendes parti. »Ingen racister i vores gader!« råber salen taktfast. Hazhar Jaaf, tidligere talsmand fra Kirkeasyl, er kommet til i Pumpehuset. »Det er så fedt, det her«, smiler han.

21.50 I Socialisternes Hus i Aalborg bliver der ved med at komme nye til, og der kan ikke være flere i salen. DR1 sender nu fra Dansk Folkepartis festlokale. Der bliver BUH'et. Rasmus Østergaard stiller sig op foran storskærmen og beder om opmærksomhed.
– Det her er jo helt fantastisk, siger han.
– Men det er først nu kampen begynder. Vi ved at kampen for politiske forandringer ikke alene foregår i Folketinget. Vi skal styrke kampen i bevægelserne. Vi vil bruge fremgangen til at bide S og SF i haserne, lover Rasmus Østergaard. Han opfordrer den efterhånden højstemte forsamling om at råbe hurra – ikke tre gange men 12 gange for de 12 mandater Enhedslisten stadig står til at gå frem med.

21.54 Tætpakket med mennesker hos Venstre nu. Omkring 500. Men stadig ikke skyggen af Løkke.
– Jeg forstår slet ikke, hvorfor nogen stemmer på Enhedslisten. Deres taler er meget lange. Deres taletid burde være begrænset til to minutter. Hvis vi får en ny regering flytter jeg altså til Schweiz eller USA. Skattetrykket bliver jo alt for højt, siger 19-årige Mette Buskbjerg, der studerer handel og er medlem af VU.

21.55 Da Pia Kjærsgaard udtaler på storskærm at det måske er meget godt, at vi nu bliver frie fugle, jubler 3F'erne, der er til valgfest i Nordvest. Ja, flyv ad helvede til! råber en.
– det er nødvendigt at fagbevægelsen bruger musklerne og at medlemmerne stadig er engagerede i den politiske kamp, siger flere af aktivisterne.

21.55 Morten Kabell fra Enhedslisten læser resultater fra forskellige steder i landet op fra scenen i Pumpehuset – overalt markant fremgang til Enhedslisten.
– På Vesterbro Ny Skole blev vi det tredjestørste parti ved sidste valg med 12 procent af stemmerne. Vesterbro Ny Skoles resultater er kommet ind. Enhedslisten er nu det største parti med 23,8 procent af stemmerne! råber han til et brøl af jubel fra salen.

22.36 Hos Enhedslisten er salen i Pumpehuset stoppet til bristepunktet af begejstrede medlemmer. Temperaturen må ligge et sted omkring 30 grader. »Enhedslisten er valgets store vinder«, erklærer studieværten på tv til forsamlingens kæmpe jubel.
– Det er helt vildt det her, siger Rina Ronja Kari, medlem af Enhedslisten.
– Der er steder, hvor Enhedslisten er blevet det største parti. For eksempel på Christiansø og Christianshavn, tilføjer Christian Bierlich, som står lige ved siden af.
Han bliver afbrudt, da der fra talerstolen bliver læst en række resultater op. I Svendborg er Enhedslisten gået frem fra 2,6 til 8,4 procent af stemmerne. På Guldberg Skole på Nørrebro er partiet gået fra 12,0 til 27,2 procent. Og på Blågårds Skolen også på Nørrebro fra 16,0 til 31,6 procent. Jublen i salen vil ingen ende tage.

23.03 Villy Søvndal er gået på talerstolen til SF’s valgfest i TAP 2 hallen på Vesterbro. Skuffelsen i salen er mærkbar, efter at det står klart, at SF går markant tilbage.
– I aften fører vi for alvor Danmark ind i det 21. århundrede. Denne aften vil vi alle sammen huske som et håbets vendepunkt, erklærer Villy Søvndal.
– Det har været en hård valgkamp, men vi har været med til at sikre en ny regering i Danmark. Det kan vi være stolte af. Godt er det også, at vi har fået sat Pia Kjærsgaard definitivt ud på et sidespor.
Partiformanden bliver afbrudt af klapsalver og taktfaste råb: Villy, Villy, Villy…
Rundt om ham står partimedlemmer helt tæt og vifter med skilte der, tydeligvis inspireret af Obamas valgkamp, bærer teksten: »Det kan lade sig gøre«.

23.16 Johanne Schmidt-Nielsen kommer endelig på scenen i Pumpehuset. Begejstringen er enorm.
– I dag har danskerne sagt ja til en ny regering og en ny politik. Og Enhedslisten har fået det bedste valg nogensinde, siger hun og må holde en pause på grund af de voldsomme klapsalver.
– Det er en god dag for de tusindvis af mennesker, der har mistet deres arbejde. Et nyt flertal har lovet at erstatte de håbløse aktiveringskurser med uddannelse der kan bruges til noget og at skabe flere arbejdspladser – både velfærdsarbejdspladser og grønne job og praktikpladser til alle, siger Johanne Schmidt-Nielsen og lover samtidig Helle Thorning og Villy Søvndal, at Enhedslisten nok skal holde dem fast på løfterne.
Efter talen retter Johanne Schmidt-Nielsen en tak til resten af Enhedslistens folketingsgruppe for deres store indsats og støtte. Hun understreger, at i Enhedslisten er politik en holdsport. Og så brager klapsalverne endnu engang.

23.30 I Café Gnisten på Nørrebro i København bryder et jubelbrøl løs hos kommunisterne: De sidste stemmer er talt op og det ligger nu endelig fast, at Danmark har fået en ny regering. Med 50 unge er den lille café proppet til bristepunktet, og folk sidder på skødet af hinanden og klumper sig sammen i døråbningen for at kunne se med.
– Vi har fået en ny regering og Enhedslisten har fået et fantastisk valg, siger Julie Malling, der er ungdomsansvarlig i Kommunistisk Parti.
Partiet har ført valgkamp for Enhedslisten, da de ikke selv stiller op.
– Men det har de Radikale desværre også, og det gør det ekstra vigtigt, at alle os udenfor Christiansborgs tykke mure lægger ekstra pres på for en ny politik – som aktive politisk, i vores fagforening, i studenterorganisationerne og ved demonstrationer. Kampen starter for alvor nu, siger Julie Malling.
En ung fyr hopper ud fra sin plads bag baren og læser en udtalelse op fra partiets landsledelse, der netop er tjekket ind på hans smartphone. Klapsalver.

23.50 Løkke taler nu til Venstre. Han siger: – I aften afleverer jeg nøglerne til statsministeriet. Men jeg siger til Helle: Pas godt på dem. De er kun til låns.

23.31 Johanne Schmidt-Nielsen tale bliver mødt med klapsalver og tilfredse tilråb hos 3F’erne i LPSF i København Nordvest. Også Søvndals tale bliver der klappet af.
– Nu er den hjemme, men vi mødes på mandag og fortsætter kampen for en ny politik, lyder det.

00.10 Helle Thorning-Schmidt går endelig på scenen i Vega.
– Vi gjorde det, råber hun, mens hele salen jubler, stamper i gulvet og vifter med skilte. »Danmark skal videre«; står der. Salen råber: Helle, Helle, Helle...
– I dag er det skiftedag i Danmark. Socialdemokraterne er igen klar til at tage vores tørn. Vejen har været lang, der har været rigtige hårde tider, og vi har kæmpet. Men i aften har vi vist at Socialdemokraterne stadig er en stor og bærende kraft i Danmark, siger den nye statsminister.
– Vi forpligter os til at arbejde hen over midten i dansk politik. Vi rækker hånden frem til alle, der vil være med, arbejdsgivere, erhvervsliv og lønmodtagere, siger hun.

00.15 På Nørrebrogade i København strømmer folk ud på gaden.
– Vi har stemt rødt, vi har stemt rødt, råber et par indvandrerfyre og hopper hen over et lyskryds. Folk i biler dytter til hinanden og vinduerne bliver åbnet. En råber ud af vinduet: Hurra, vi har fået en ny regering!

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. sep. 2011 - 23:54   03. sep. 2012 - 12:37

Indland