Vil forsvarsadvokater og juraprofessorer blive hørt i den nye regerings tjek af de danske terrorlove? Det fremgår ikke af regeringsgrundlaget.
Det er uklart, om den nye regering som lovet vil sikre et uvildigt tjek af de danske terrorlove.
Isit grundlag lover regeringen kun at nedsætte et udvalg, der skal »vurdere de hidtil anvendte virkemidler i terrorbekæmpelsen«.
I valgkampen lovede retsordførerne fra Radikale, SF og Enhedslisten i Arbejderen, at en ny regering vil sikre et uafhængigt tjek af terrorlovene. Den nyudnævnte radikale retsordfører, Jeppe Mikkelsen, står fast på det løfte.
– Jeg håber på et 360 graders eftersyn af hele terrorloven, hvor ikke kun PET og anklagemyndigheden kommer til orde. Ellers er vi lige vidt. Det var sådan en undersøgelse, den tidligere regering foretog, siger Jeppe Mikkelsen til Arbejderen.
Terrorlovene, der blev indført i 2001 og 2006, har blandt andet betydet hemmelige ransagninger, hemmelige retsmøder, masseaflytninger af en mistænktes omgangskreds, registrering af sms’er, mails og hjemmesidebesøg og en voldsom kriminalisering af solidaritet.
– Det er særdeles relevant at finde ud af, hvor meget der er gået på kompromis med retsgarantierne i kølvandet på terrorlovene. Derfor skal vi inddrage uafhængige juridiske eksperter, siger den radikale retsordfører.
Jeppe Mikkelsen kan ikke uddybe, hvordan regeringens udvalg konkret vil blive sammensat. Han håber på, at det vil fremgå mere tydeligt, når regeringen i løbet af en måneds tid fremsætter sit lovkatalog.
Justitsministeriet oplyser også overfor Arbejderen, at det er for tidligt at sige noget om sammensætningen af udvalget og dets konkrete opgaver.
Amnesty International, som har kritiseret terrorlovene, er optimistisk:
– Regeringsgrundlagets løfte om et eftersyn er en god lejlighed til at understrege, hvor vigtigt det er, at det bliver en uvildig gennemgang af terrorlovene. Vi håber, at regeringen vil gennemføre et ordentlig tjek, siger jurist i Amnesty International, Claus Juul, til Arbejderen.
– Hvis man ikke inddrager uafhængige juridiske eksperter i vurderingen af forholdet mellem vores sikkerhed og vores retssikkerhed, tjener det ikke noget formål at nedsætte et udvalg. Der er ingen grund til blot at gentage den utilstrækkelige undersøgelse, den tidligere regering allerede har foretaget, tilføjer han.
Amnesty mener, at en uvildig undersøgelse blandt andet skal se på konsekvenserne af den svækkede domstolskontrol og den parlamentariske kontrol med PET’s beføjelser.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278