Hvis Danmark skal undgå, at PET igen misbruger sin magt, kræver det mere demokratisk kontrol, mener Amnesty. SF-ordfører er åben overfor forslaget.
Amnesty er skuffet over, at der ikke står ét ord i det nye regeringsgrundlag om at styrke kontrollen med Politiets Efterretningstjeneste (PET).
De seneste år har PET nemlig fået en lang række nye magtmidler til at overvåge borgerne.
– Den demokratiske kontrol med PET skal styrkes. Ikke mindst i lyset af PET-rapporten der afslørede PET’s overvågning af politiske partier under den kolde krig. Og især ovenpå de nye magtmidler som PET har fået i løbet af de sidste ti år, siger Amnestys pressetalsmand Ole Hoff-Lund til Arbejderen.
PET har eksempelvis fået ret til at aflønne civile agenter. PET kan også – uden en dommerkendelse – kigge dybt i dine personlige oplysninger i offentlige registre. PET kan telefonaflytte en mistænktes persons omgangskreds eller arbejdsplads og gemme sms’er og mails og de internetsider, alle i omgangskredsen går ind på.
– Men den demokratiske kontrol med PET er ikke fulgt med udviklingen af PET’s nye beføjelser. Det misforhold håber vi, at den nye regering vil rette op på, siger Ole Hoff-Lund.
Amnesty mener, at en mere effektiv demokratisk kontrol er en forudsætning for, at vi kan undgå at efterretningstjenesternes misbruger deres magt. Derfor bør de danske politikere lade sig inspirere af Norge og Tyskland. De to lande har effektive efterretningstjenester, og samtidig en udvidet demokratisk kontrol, hvor blandt andet uafhængige juraeksperter har adgang til at kigge efterretningstjenesterne over skulderen, opfordrer menneskeretsorganisationen.
SF’s retsordfører, Karina Lorentzen, er åben overfor Amnestys forslag:
– Lige nu afventer vi anbefalingerne fra det såkaldte Wendler-Petersen udvalg, der netop skal komme med forslag til, hvordan kontrollen med efterretningstjenesten kan styrkes. Men PET har fået flere midler og flere beføjelser. Derfor er jeg enig med Amnesty i, at i et åbent og demokratisk samfund skal vi have bedre mulighed for at kontrollere, hvordan PET bruger sine beføjelser, siger Karina Lorentzen til Arbejderen.
– Jeg mener, at vi bør have samme kontrolmuligheder som i Norge, hvor kontroludvalget kan kigge i efterretningstjenesternes registre, har adgang til efterretningstjenestens hovedkvartér og kan afhøre efterretningsfolk, tilføjer hun.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278