02 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

ANALYSE: Alt andet end eventyrligt

ANALYSE: Alt andet end eventyrligt

Onsdag, 19. oktober, 2011, 11:45:39

ISS og G4S er fusioneret til en enorm koncern, der beskæftiger 1,2 millioner arbejdere med alt fra fængselsdrift i Israel til rengøring på danske skoler.

ISS hovedsæde i København lukker og flytter nu til London.
Søren Thomassen

Da sikkerhedsgiganten G4S i mandags købte den danske servicekoncern ISS, voksede den til verdens fjerde største virksomhed.

En enorm monopolkoncern med en årlig omsætning på næsten 60 milliarder kroner og 1,2 millioner ansatte over hele verden – det er flere ansatte, end der er LO-arbejdere i Danmark.

I flere medier bliver fusionen beskrevet som en succeshistorie om den lille danske virksomhed, der voksede sig stor og smuk som H. C. Andersens svane og senere klarede sig så godt på det internationale marked.

Men de bagvedliggende mekanismer, som erhvervskommentatorerne ikke beskriver, er alt andet end eventyrlige.

Den danske erhvervsstruktur har de sidste 30-40 år udviklet sig fra primært at bestå af små og mellemstore virksomheder, til i dag at være koncentreret omkring store monopolkoncerner som Mærsk, DONG og ISS.

De store koncerner sidder ikke bare tungt på det danske marked, men er blevet storspillere på den internationale scenen.

Tilsvarende er næsten hver femte privatansatte arbejder i Danmark i dag ansat i en udenlandsk koncern.

Sien 1901 er ISS vokset fra at være et lille vagtfirma med 20 ansatte til en mastodont, som beskæftiger over en halv million ansatte på verdensplan og stort set har monopol på rengørings- og kantinearbejde herhjemme.

Koncernen har vokset sig stor gennem tusinder af underbetalte kvinders slid og har som den første private storspiller i den offentlige sektor spundet yderligere profit på privatiseringer af velfærden.

I 2005 blev ISS opkøbt af store internationale kapitalfonde. Det er de fonde, der i mandags solgte firmaet over en nat for 44,3 milliarder kroner.

Den enorme koncern, der er vokset ud af fusionen, beskæftiger 1,2 millioner arbejdere over hele verden med alt fra fængselsdrift i Israel til rengøring på danske skoler.

Det er et billede på samfundsgørelsen af produktionen og internationaliseringen af den danske monopolkapital.

Opkøbet betyder, at ISS-firmaets hovedsæde flytter til London og at tusinder danske arbejdere mister deres job og må stille sig i den voksende arbejdsløshedskø.

Og skatteindtægterne vil ikke længere bidrage til det velfærdssamfund, der har sikret ISS arbejdskraft op gennem det sidste århundrede.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. okt. 2011 - 11:45   03. sep. 2012 - 12:37

Indland