21 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Vesterbro mister værested

Vesterbro mister værested

Fredag, 04. november, 2011, 19:00:01

Gang i Gaden på Vesterbro har ændret livet for mange udsatte mennesker de sidste fire år. Alligevel risikerer stedet at lukke til nytår på grund af pengemangel.

Jørgen Elbang er en af de brugere, som kommer til at mangle sit daglige tilholdssted, hvis Gang iGaden lukker.
Aage Christensen

Fra 1. januar risikerer Jørgen Elbang at miste sit daglige tilholdssted. Værestedet Gang i Gaden på Vesterbro i København står til lukning på grund af pengemangel.

– Jeg vil blive utrolig ked af det, hvis Gang i Gaden lukker. Stedet betyder rigtig meget for mig, siger Jørgen Elbang til Arbejderen.

Han er en af de 40-50 personer, som fast bruger Gang i Gaden. Værestedet støtter mennesker, der ikke er i stand til at tage et ordinært arbejde, med at komme videre i deres liv gennem praktisk arbejde i et fællesskab. Brugerne er blandt andet sindslidende, misbrugere og hjemløse.

Gang i Gaden startede i 2007 som et udviklingsprojekt under en pulje, VK-regeringen havde afsat til de mest udsatte borgere i Danmark.

Men ved årsskiftet udløber bevillingen til puljen. Meningen var så, at kommunerne skulle videreføre de brugbare projekter.

Gang i Gaden hører under den sociale institution Settlementet på Vesterbro. Settlementets forstander Johs. Bertelsen håber stadig på, at det lykkes at redde værestedet.

– Men meldingen fra Københavns Kommune er, at der ingen penge er, siger Johs. Bertelsen til Arbejderen.

Konkret drejer det sig om 1,7 millioner årlige kroner, som værestedet mister fra nytår. Johs. Bertelsen har søgt kommunens socialudvalg om en halv million i erkendelse af, at mere er usandsynligt. Socialudvalget skal behandle ansøgningen den 23. november. Derudover arbejder han på at skaffe flere penge via forskellige andre kanaler som for eksempel fra beskæftigelsesforvaltningen, der har en pulje penge til metodeudvikling.

Men fremtiden for Gang i Gaden er yderst usikker.

– Bliver vi nødt til at lukke, vil det have store menneskelige konsekvenser for brugerne. Gang i Gaden har givet mange et løft, forbedret deres sundhed og fået dem til at se deres egen livssituation i et nyt lys. Det bliver et stort tab for hver enkelt person at ryge ud af det fællesskab, som er blevet opbygget. Det kan betyde øget misbrug og flere psykiske og sociale problemer, konstaterer Johs. Bertelsen.

Københavns socialborgmester Mikkel Warming (EL) erkender, at Gang i Gaden har skabt gode resultater.

– Men spørgsmålet er, hvor vi skal tage pengene fra, når vi samtidig er underlagt kravet om nulvækst i kommunerne, siger Mikkel Warming til Arbejderen.

– Problemet er, at regeringen sætter fornuftige ting i gang i en tidsbegrænset periode. De siger, at så må kommunerne tage over, samtidig med at man holder kommunerne i et økonomisk jerngreb, tilføjer han.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. nov. 2011 - 19:00   03. sep. 2012 - 12:37

Indland