Landsforeningen af Væresteder er utilfreds med social satspuljeaftale. Mange udviklingsprojekter må lukke ned, advarer sekretariatschef.
Der er ingen penge til landets væresteder i aftalen om satspuljen på det sociale område.
Sådan lyder kritikken fra Cliff Kaltoft, sekretariatschef i Landsforeningen af Væresteder.
– Det betyder, at otte års udviklingsarbejde på mange væresteder nu bliver smidt ud med badevandet, siger Cliff Kaltoft til Arbejderen.
Han henviser til, at pengene til det sociale udviklingsprojekt Fælles Ansvar udløber ved årsskiftet. Fælles Ansvar har været i gang i otte år. Mere end 80 sociale projekter, mange af dem på væresteder, er afhængige af pengene fra puljen.
Ifølge satspuljeaftalen bliver de nu henvist til at søge en ny pulje på 194 millioner kroner over de næste fire år. Pengene er øremærkede til frivillige organisationer.
Men mange af værestederne er kommunale og kan derfor ikke søge puljen, forklarer Cliff Kaltoft. Og de private væresteder skal nu slås med alle mulige andre frivillige organisationer om at få penge fra puljen.
– Her har vi ikke mange chancer, når vi skal ind og konkurrere med de store og stærke frivillige organisationer indenfor ældreområdet, handicappede og idræt, siger Cliff Kaltoft.
– Dermed kommer der ikke et løft for de allermest udsatte med den her aftale. Det er ærgerligt, for den her gruppe er faktisk vokset gevaldigt, tilføjer han.
Landsforeningen af Væresteder havde håbet på en særlig pulje til væresteder. Foreningen afventer nu den endelige aftale omkring finansloven. Er der ikke sikret penge til værestederne i den, vil foreningen gå til medierne og socialordførerne i Folketinget for at skabe opmærksomhed omkring værestedernes problemer.
Aftalen omkring satspuljen på det sociale område blev offentliggjort i går. Alle Folketingets partier på nær Enhedslisten står bag den.
Aftalen fordeler i alt 1,8 milliarder kroner over de næste fire år til en stribe forskellige sociale formål.
Alle på overførselsindkomst som for eksempel pensionister og arbejdsløse har betalt til satspuljen.Overførselsindkomsterne reguleres hvert år med 0,3 procentpoint mindre end den almindelige lønudvikling. De 0,3 procentpoint samles i satspuljen.
Partierne bag aftalen afsætter blandt andet 130 millioner kroner til bekæmpelse af fattigdom over de næste fire år. Pengene går til frivillig gældsrådgivning, julehjælp, sommerferiehjælp, nødherberg og styrket indsats i udsatte boligområder.
Özlem Cekic, SF’s socialordfører, er godt tilfreds med satspuljeaftalen.
– Det er en rigtig god aftale, især fordi den løser nogle problemer mere permanent. For eksempel gør vi bevillingerne til børnehuse og startboliger til udsatte unge permanente. Det vil sige, at de fremover kommer på finansloven, siger Özlem Cekic til Arbejderen.
I dag offentliggøres satspuljeaftalen på sundhedsområdet. Derudover kommer også en aftale på beskæftigelsesområdet.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278