21 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Jagten på Nordsøolien

Jagten på Nordsøolien

Fredag, 18. november, 2011, 02:29:29

Historien om den danske Nordsøolie er en historie om monopolkapitalens jagt på en af de få naturressourcer, Danmark råder over – eller burde råde over.

1932

Danmark får en lov, som fastslår, at alle råstoffer i undergrunden, som ikke allerede på det tidspunkt bliver udnyttet af private, tilhører den danske stat.

1959

Efter oliefund i Holland tilbyder et tysk selskab at investere 100 millioner kroner i olieftersøgning, hvis det kan få koncession på et område lige nord for den dansk-tyske grænse. A.P. Møller skriver i et brev til regeringen, at sådanne koncessioner skal gå til danske hænder.

1962

For et gebyr på 40 kroner får A. P. Møller eneret på udvinding af olie, gas og svovl fra den danske undergrund i de næste 50 år. Straks efter overdrager A. P. Møller 60 procent af efterforsknings- og udvindingsretten til de to udenlandske oliemonopoler Shell og Chevron, via oprettelsen af det fælles selskab Dansk Undergrunds Consortium. Den danske regering accepterer denne kendsgerning, og udvider året efter eneretsbevillingen til også at gælde fastlandssoklen.

1966

DUC finder olie ved den allerførste prøveboring.

1972

Den første olie begynder at flyde fra Kraka-feltet.

1973

Oliekrisen får olieprisen til at eksplodere. Regeringen indgår forlig med DUC om at tilbagelevere områder i Nordsøen, som konsortiet ikke har interesse i. Kulbrinteskatten indføres for at sikre staten lidt andel i de superprofitter, prisstigningerne medfører for DUC.

1981

Ny aftale, som betyder at Mærsk og Co. over de næste fem år skal afgive de områder i Nordsøen, som de ikke udnytter eller har gjort udnyttelige fund i.

2003

A. P. Møller – Mærsk indgår den såkaldte Nordsøaftale med VK-regeringen om at forlænge Nordsø-koncessionen frem til 2042. Beskatningen af Nordsøolien bliver trods eksperters advarsler omlagt, så en yderligere stigning i oliepriserne hovedsagelig vil komme Mærsk og Co. og ikke statskassen til gode. Aftalen kan genforhandles, hvis dens forudsætninger ændrer sig væsentligt – til gengæld skal Mærsk have fuld kompensation for tab, der følger af ændringer i aftalen. Et flertal bestående af VKOR stemmer for aftalen.

2011

Oliepriserne er mere end firedoblet siden Nordsøaftalen blev indgået, og DUC-selskabernes superprofitter på Nordsøolien efter skat er oppe på hele 28 procent – fire-fem gange mere end industriens gennemsnitsprofit.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. nov. 2011 - 02:29   03. sep. 2012 - 12:37

Indland