Staten har tabt foreløbig 75 milliarder kroner på VK’s aftale med Mærsk og Co. om Nordsøolien, viser ny undersøgelse.
Nu vil regeringen have aftalen til »seviceeftersyn«.
En ny undersøgelse viser, at VK-regeringens aftale fra 2003 med Dansk Undergrunds Consortium, DUC, om olieudvinding i den danske del af Nordsøen, årligt koster staten ti milliarder kroner i tabte skatteindtægter.
Det får nu regeringen til at bebude et »serviceeftersyn« af aftalen, som ifølge tænketanken CONCITO, der står bag undersøgelsen, foreløbig har kostet staten 75 milliarder kroner.
Det er beregnet ud fra, at den daværende VK-regering indgik en aftale, der var væsentligt dårligere for staten end den aftale, som et ekspertudvalg havde foreslået.
Siden aftalen blev indgået, har Mærsk, Shell og Chevron, som står bag DUC, øget deres profitter på Nordsøolien voldsomt.fra årligt 17,6 procent af egenkapitalen i 2003 til 28 procent i dag – vel at mærke efter skat.
Superprofitter
– De private olieselskaber skal naturligvis have en rimelig forrentning af deres egenkapital, men heller ikke mere. Med den nuværende oliepris er DUC-selskabernes forrentning fem-seks gange markedsrenten, og det må siges at være udtryk for massiv overbetaling, understreger Frans Clemmesen, cheføkonom i CONCITO.
Han mener derfor, at der er basis for at genforhandle Nordsøaftalen. Ikke mindst fordi olieprisen ser ud til fortsat at stige,
Syn eller reparation?
Energi- og klimaminister Martin Lidegaard (R) vil dog ikke gå længere end til det omtalte »serviceeftersyn«, som en tværministeriel arbejdsgruppe nu bliver sat til at udføre. Han understreger, at regeringen absolut ikke har tænkt sig at løbe fra aftalen.
– Vi står 100 procent ved den aftale, der blev indgået i 2003, men vi vil lave et serviceeftersyn i forhold til, om vii har fået det ud af den, som vi ville, og om den er robust i forhold til fremtidens scenarier indenfor oliepriser og produktion, siger Martin Lidegaard til Ritzau.
Hans partifælle, de Radikales energiordfører Rasmus Helveg Petersen, siger dog til Arbejderen, at, »alle muligheder står åbne«, når der først ligger et resultat fra arbejdsgruppen.
– Så vil vi tage udgangspunkt i det, og derfra vurdere hvad der skal ske, og hvad der er muligt. Men det, at der nu bliver lavet et serviceeftersyn, er ikke en opsigelse af aftalen, siger Rasmus Helveg Petersen.
Både Venstre, Konservative og Liberal Alliance er skarpe modstandere af at ændre i den for Mærsk meget profitable aftale, mens Enhedslisten ikke overraskende ønsker en egentlig genforhandling.
Mærsks skjulte våben
Det kan dog blive yderst vanskeligt for staten at få en større del af superprofitterne fra Nordsøolien. Regeringen kan ikke bare hæve kulbrinteskatten. Mærsk og Co. har nemlig sikret sig et våben i baghånden mod den slags.
VK-regeringen indgik samtidig med Nordsøaftalen en særaftale om kompensation krone for krone til DUC-selskaberne, hvis de bliver påført tab som følge af ændringer i beskatningen af Nordsøolien eller andre lovændringer, som vedrører produktionen af Nordsøolien.
Både S, SF og Enhedslisten stemte dengang imod særaftalen, mens de Radikale stemte for sammen med Dansk Folkeparti.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278