20 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Tre partier: Spørg befolkningen

Tre partier: Spørg befolkningen

Onsdag, 21. december, 2011, 11:49:28

Skal EU’s finansunion til folkeafstemning eller ej? Lige nu trækkes fronterne op i Folketinget og ude i befolkningen.

For elleve år siden – den 28. september 2000 – stemte danskerne nej til euroen. Den gang stemte 46,8 procent ja, mens 53,2 procent stemte nej. Idag er der flertal for et nej til EU’s finansunion. Måske derfor tøver regeringen med at udskrive en folkeafstemning.
John Rasmussen

Både Liberal Alliance, Enhedslisten og Dansk Folkeparti kræver, at befolkningen bliver spurgt ved en folkeafstemning, før regeringen underskriver aftalen om at Danmark skal gå med i EU’s finansunion.

– Uanset hvad juristerne i Justitsministeriet når frem til, vil det klæde regeringen at udskrive en folkeafstemning, siger Liberal Alliances EU-ordfører, Merete Riisager, til Arbejderen.

– Det politiske indhold i aftalen indskrænker det finanspolitiske råderum i Danmark.Danskerne har sagt nej til en økonomisk union. Hvis regeringen nu alligevel vil tilslutte Danmark til en finansunion, er det en god ide at spørge befolkningen, om de mener det samme, siger hun og fortsætter:

– Den nye finanspolitiske union går ud på at intensivere den stadigt tættere økonomiske samordning i EU. For mig at se, afgiver vi suverænitet, hvis vi lægger vores finanspolitik ind i en ramme, hvor EU definerer, hvilke økonomiske mål Danmark skal leve op til, lyder det fra Merete Riisager.

Det politiske indhold tæller

Hvis Danmark afgiver suverænitet, skal der ifølge grundloven udskrives en folkeafstemning. Men hvis regeringens jurister når frem til, at der ikke afgives suverænitet, kan et flertal på 5/6 af medlemmerne i Folketinget alligevel beslutte at udskrive en folkeafstemning.

– Hvis et flertal af Folketingets politikere ønsker at få Danmark med i den finansunionen, skal befolkningen høres, mener Enhedslistens EU-ordfører, Nikolaj Villumsen.

Han er ved at lægge sidste hånd på et beslutningsforslag om at udskrive en afstemning om finansunionen. Han vil fremlægge forslaget, så snart EU-systemet har en endelige juridiske aftale om finansunionen klar.

Kravet om en folkeafstemning rækker ud over Christiansborg:Også Kommunistisk Parti og Folkebevægelsen mod EUkræver en afstemning.

Regering er positiv

Anderledes positivt ser regeringen på det foreløbige udkast til en finansunion mellem euro-landene, som blev lagt frem i fredags.

– Vi ser positivt på udkastet. Og regeringen vil gå konstruktivt ind i forhandlingerne med en klar politisk hensigt om, at Danmark i videst mulige omfang deltager i aftalen med fuld respekt for euroforbeholdet, lyder meldingen fra europaminister Nicolai Wammen.

– Vi skal i Danmark have en debat om, hvilke dele af samarbejdet, det er i Danmarks interesse at deltage i. Det er det for tidligt at konkludere på allerede nu. Teksten er på visse områder ganske enkelt ikke klar nok og vil også skulle forhandles over de kommende uger. Når der er en afklaring, vil regeringen med det europapolitiske flertal i Folketinget drøfte, hvilke konkrete dele af aftalen, Danmark skal deltage i, siger Nicolai Wammen.

Danskerne kræver afstemning

Uanset om der på Christiansborg er flertal for dansk deltagelse i EU's finanspagt, tyder meningsmålingerne ikke på, at dette flertal afspejles i befolkningen.

En meningsmåling, som Analyse Danmark har foretaget for Ugebrevet A4, viser at 56 procent af befolkningen mener, at finansunionen skal sendes til folkeafstemning.

Og hvis der var folkeafstemning i morgen, ville finansunionen falde med et brag:43 procent af danskerne mener, at Danmark bør holde sig væk fra finansunionen mens 33 procent mener, at vi bør tilslutte os den, viser den samme meningsmåling.

Enhedslistens EU-ordfører, Nikolaj Villumsen, forstår godt danskernes skepsis:

– Det undrer mig ikke, at mange danskere er skeptiske overfor den nye euro-aftale. Personligt synes jeg, det vil være utrolig trist, hvis Danmark binder sig til altid at skulle føre borgerlig nedskæringspolitik, siger Nikolaj Villumsen.

Skepsis i baglandet

Også i dele af baglandet hos SF og Socialdemokraterne er der skepsis overfor finansunionen.

Den socialdemokratiske retsordfører, Ole Hækkerup, skriver på sin Facebook-profil, at finansunionen vil fremme social uro:

»Europagten bygger på, at Europa skal spare og eksportere sig ud af problemerne. Det vil give økonomisk nedgang i Europa i de kommende år, til ledighed og realløn er faldet. Hvor usocialdemokratisk«

Frank Dahlgaard er stifter af sammenslutningen Nationernes Europa — EF-tilhængere imod mere union. Han peger i Information på, at flere økonomer mener at Danmark godt kan stå udenfor EU’s finansunion:

– Mit indtryk er, at langt de fleste danske nationaløkonomer deler den holdning, at Danmark sagtens kan stå uden for aftalen. Og mange siger, at det skal vi også. Først og fremmest ved at holde os fra at være bundet tættere af det europæiske samarbejde, siger Frank Dahlgaard, som er cand.polit. og tidligere folketingsmedlem for de Konservative.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. dec. 2011 - 11:49   03. sep. 2012 - 12:37

Indland