Efter ti år i Afghanistan har 42 danske soldater og tusindvis af afghanere mistet livet. I Aalborg demonstrerer fredsbevægelsen.
I morgen er det ti år siden, at Folketinget sendte danske soldater til de internationale besættelsesstyrker i Afghanistan, og Danmark for alvor blev en krigsførende nation.
Den årsdag skal ikke forbigåes i tavshed, mener fredsbevægelsen i Aalborg, som går på gaden for at markere deres fortsatte modstand mod krigen.
– Ti år er lang tid at være i krig - dobbelt så lang tid som tyskerne var i Danmark, siger Rasmus Østergaard fra Aalborg Fredsaktion til Arbejderen.
Siden krigen har 42 danske soldater og tusindvis af afghanere mistet livet, og der er langt fra sikret den lovede fred i landet. I en måling fra oktober svarede seks ud af ti danskere, at krigen ikke har været prisen værd.
Alligevel er den politiske debat om, hvorvidt vi skal være i Afghanistan, meget lille, og Rasmus Østergaard frygter, at danskerne er ved at vænne sig til en permanent krigstilstand.
– Der er ikke meget debat om hvorvidt Danmark skal være i krig. Det er næsten blevet helt naturligt. Og det er enormt farligt, siger han.
Rasmus Østergaard mener stadig, at der er god grund til at demonstrere mod krigen, selvom regeringen har lovet, at Danmark trækker sig ud af Afghanistan i 2014
– Det er vigtigt at fastholde fokus på krigens konsekvenser, så vi ikke begår den samme fejl igen, siger han.
Hjemkomstparade for et hold soldater fra Afghanistan i København sidste år. I 2014 vender resten af soldaterne efter planen hjem. Hundredvis er blevet sårede i krigen.
I Foto: Mette Kramer Kristensen
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278