Hans Jørgen Bonnichsen stod som operativ PET-chef i spidsen for at håndhæve de første terrorlove i 2002. Nu er det tid til et uafhængigt tjek, mener han.
Den nye regering bør hurtigst muligt sætte gang i et uafhængigt tjek af de danske terrorlove.
Sådan lyder opfordringen fra Hans Jørgen Bonnichsen, der var operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste fra 1997 til 2006.
– Det er helt naturligt, at vi stopper op, og vurderer om de massive indgreb i vores personlige frihed, står mål med den reelle terrortrussel. Det burde være muligt med den regering, vi har nu, siger Bonnichsen i et interview i Arbejderen i dag.
LÆS INTERVIEW: "Ex-PET-chef: Vi nærmer os et tankepoliti"
Terrorlovene, der blev indført i kølvandet på 11. september-angrebene i USA, har de sidste ti år ført til en række kontroversielle sager mod medier og organisationer.
Senest i tirsdags, hvor den kurdiske tv-station, Roj TV, blev dømt 5,2 millioner i bøde for – ifølge dommeren i Københavns Byret – ensidigt at have viderebragt udtalelser fra den kurdiske oprørsbevægelse, PKK, der står opført på EU’s terrorliste.
LÆS ARTIKEL: "Roj-dom truer ytringsfriheden"
– Hver eneste gang terrorlovene er blevet strammet, er det sket på bekostning af vores frihed, siger Hans Jørgen Bonnichsen.
Han melder sig dermed i koret af den række af eksperter og organisationer, som også kræver et uvildigt tjek af terrorlovene: Amnesty International, Advokatrådet, Retsikkerhedsfonden, Bibliotekarforbundet, de it-ansattes fagforening, Prosa, Retspolitisk Forening, og juraprofessor ved Københavns Universitet, Eva Smith.
Terrorlovene blev frikendt sidste år i en evaluering, hvor kun PET, politiet, anklagemyndigheden og Justitsministeriet blev hørt. Det er ikke godt nok, mener Bonnichsen:
– Kan man forvente at PET og politiet forholder sig kritisk til terrorlovene, spørger han.
Derfor efterlyser Bonnichsen et reelt, uafhængigt tjek, hvor også uafhængige jurister og menneskerettighedsorganisationer kommer til orde, ligesom folk, der er blevet ramt af lovene.
De Radikale, SF og Enhedslisten lovede før valget at arbejde for et uvildigt tjek, mens Socialdemokraterne tøver.
I sit grundlag fra oktober sidste år bebuder R-S-SF-regeringen at den vil nedsætte et et udvalg, der skal "vurdere de hidtil anvendte virkemidler i terrorbekæmpelsen".
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278