Der skal gøres noget ved arbejdsløsheden og skattereformen, hvis regeringen vil ændre på den stigende ulighed, mener formand for Rådet for Socialt Udsatte.
Antallet af fattige danskere blev fordoblet fra 2001 til 2010. Det viser nye tal fra EU’s statistikorganisation Eurostat.
I 2001 var der fire procent fattige danskere målt efter EU’s fattigdomsgrænse. I 2010 var det tal steget til 7,6 procent. Mens uligheden er steget i Danmark er den i samme periode faldet i Norge, Finland og Sverige.
– Udviklingen går i den gale retning. Især er det bemærkelsesværdigt, at vi udmærker os negativt i forhold til de andre nordiske lande, siger Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte, til Arbejderen.
Han er tilfreds med, at den nye regering for nylig har vedtaget at afskaffe de fleste af de særligt lave kontanthjælpssatser.
– Det er godt, men det er ikke nok. Det vil ikke have den store betydning i forhold til den stigende ulighed. Her spiller andre faktorer mere ind som for eksempel den stigende arbejdsløshed.
Jann Sjursen opfordrer regeringen til at sikre job til de mange arbejdsløse, både dem, der kan tage et ordinært arbejde, og dem som har brug for særlig støtte. I forhold til de sidstnævnte mener han, at der er brug for at sikre en helhedsindsats i forhold til problemer med sygdom, misbrug og lignende. Og så peger Rådet for Socialt Udsatte på skattereformen som et problem. Her har regeringen lagt op til at øge uligheden yderligere.
– Vi har foreslået skatteministeren, at der bliver indført et socialt skatteloft, så man undgår at kontanthjælpsmodtagere bliver brandbeskattet, som de gør i dag, hvis de får et par timers arbejde. Her bliver de modregnet, så de stort set ikke får noget ud af arbejdet. Man kunne lave et loft, som siger, at de højest kan komme ud for at skulle betale 70 procent i skat, erklærer Jann Sjursen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278