14 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Nye regler for PET-overvågning på vej

Nye regler for PET-overvågning på vej

Fredag, 10. februar, 2012, 18:47:21

14 års arbejde er slut: Om fjorten dage offentliggør Wendler-Pedersen-udvalget sit forslag til hvordan PET’s overvågning skal reguleres.

Filip S - Lilit.dk

Om to uger offentliggør regeringens Wendler-Pedersen-udvalg sine længe ventede forslag til nye retningslinjer for politiets og forsvarets registrering af danskerne.

Det oplyser udvalgets sekretariat til Arbejderen.

Wendler-Pedersen-udvalget har siden 1998 haft til opgave at komme med et forslag til nye retningslinjer for hvordan Politiets og Forsvarets Efterretningstjenester må registrere og overvåge.

Arbejdet er blevet forsinket, fordi udvalget ville vente på PET-kommissionens rapport om den ulovlige overvågning af danskerne, der har fundet sted siden Anden Verdenskrig.

Men nu bliver forslaget til retningslinjer afleveret på fredag den 24. februar.

Det vækker glæde i Amnesty International.

– Det har vi ventet længe på. PET har fået masser af nye muligheder for at overvåge og registrere, mens kontrollen med PET er blevet forringet. Så er det nødvendigt med nogle klare regler, der beskytter borgernes retssikkerhed, siger juridisk konsulent hos Amnesty Claus Juul til Arbejderen.

I dag er der ingen lovgivning for, hvordan og hvornår politiet må registrere landets borgere.

I 1968 vedtog Folketinget en erklæring om, at ingen må registreres alene på baggrund af lovlig politisk virksomhed, men PET-kommissionens rapport afslørede i 2009, at PET i en række tilfælde har gjort netop det alligevel.

– I dag har vi en retstilstand, hvor PET kan slippe af sted med at meddele Folketingets Retsudvalg, at man ikke ønsker at svare på, hvor mange aflytninger og hemmelige ransagninger man har foretaget og hvor mange hemmelige snifferprogrammer, man har installeret på folks computere. Det skal vi have lavet om på, mener Claus Juul.

Kontrollen med PET’s registrering er i dag begrænset til det såkaldte Wamberg-udvalg, der mødes omtrent hver anden måned hos PET, og tjekker om betingelserne for registrering er opfyldt. Udvalget laver også stikprøver af ældre sager for at kontrollere, om de bliver slettet efter ti år, som de skal.

Men det er ikke godt nok, mener Amnesty.

– Det er ikke effektivt. PET har tidligere ført kontroludvalget bag lyset og overvåget borgere ulovligt. Udvalget skal have flere »tænder« og muligheder for at kontrollere PET. Og så skal domstolenes kontrol styrkes, så PET altid skal indhente en dommerkendelse før de kan iværksætte aflytninger, lave hemmelige ransagninger eller installere snifferprogrammer på folks computere, siger Claus Juul.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. feb. 2012 - 18:47   03. sep. 2012 - 12:37

Indland