18 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

IT-aktivister: Kampen fortsætter efter ACTA

IT-aktivister: Kampen fortsætter efter ACTA

Torsdag, 16. februar, 2012, 11:47:17

Støtte til ACTA smuldrer i EU. Danske ACTA-aktivister vil nu tage kampen for internet-rettigheder et skridt videre.

Vi skal have skrevet en række grundlæggende rettigheder ind i loven. Ellers er vi hele tiden i defensiven for frihed på internettet, siger Mikkel Hammer Nonboe, forbundssekretær i Prosa.
Sigaardsfoto.dk

Demonstrationen den 25. februar mod den kontroversielle ACTA-aftale skal bruges som startskud for en offensiv kampagne for retssikkerhed på internettet.

Det mener en af de aktive i Stop ACTA-kampagnen, Mikkel Hammer Nonboe, forbundssekretær i Prosa.

ACTA-aftalen hænger i en tynd tråd i EU-parlamentet, men det er ikke nok, mener han. Nu skal der stilles fremadrettede krav om et frit internet.

– Vi skal have skrevet en række grundlæggende rettigheder ind i loven:Retten til at være online, til at være beskyttet mod vilkårlig overvågning og til at ytre sig i respekt for menneskerettighederne. Ellers er vi hele tiden i defensiven for frihed på internettet, siger Mikkel Hammer Nonboe til Arbejderen.

Han tilføjer at rettighederne også skal sikre, at en privat udbyder ikke kan blive tvunget til at lukke ned for brugernes hjemmesider og netadgang eller at industrien kan overvåge brugerne og handle med deres personlige oplysninger.

22 EU-lande – heriblandt Danmark – har underskrevet ACTA-aftalen. Men flere af landene har siden hen trukket deres godkendelser tilbage eller afviser at skrive under. Det gælder eksempelvis Holland, Tyskland, Polen, Tjekkiet, Slovakiet og Letland.

Imandags åbnede EU’s justitskommissær, Viviane Reding, op for at lade EU-domstolen komme med en retlig vurdering af om ACTA-aftalen indskrænker ytringsfriheden og det frie internet.

Og itirsdags demonstrerede 30 EU-parlamentarikere mod aftalen med slagord som »Stop ACTA!«. Efter planen skal parlamentet stemme om aftalen til juni.

Mikkel Hammer Nonboe håber på, at demonstrationen den 25. februar bliver startskuddet til en kampagne, hvor folk vil kræve digitale rettigheder af deres folketingspolitikere, og sætte rettigheder på nettet på den politiske dagsorden.

– Kampen for et frit internet er først vundet, når vi får en national lovgivning, der sikrer at ACTA og alle kommende aftaler, der vil komme bagefter, ikke kan gennemføres, siger Mikkel Hammer Nonboe.

På Facebook-siden »Stop ACTA – For et frit internet!« har over 10.000 tilmeldt sig demonstrationen mod ACTA i København den 25. februar. Der er også demonstrationer i Aarhus, Odense og Aalborg.

På kampagnesiden stopacta.nu kræver 21 danske organisationer og medier ACTA stoppet.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. feb. 2012 - 11:47   03. sep. 2012 - 12:37

Indland