En ny lov skal for første gang slå fast, at PET ikke må overvåge lovligt politisk arbejde, foreslår Wendler Pedersen-udvalget. De lægger dog også op til et smuthul.
En ny lov for PET’s virke skal slå fast, at PET ikke må registrere og overvåge danskere alene på baggrund af lovlig politisk virksomhed.
Sådan lyder et af forslagene fra det såkaldte Wendler Pedersen-udvalg, der i går offentliggjorde en 625 sider lang betænkning om Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).
Betænkningen lægger op til, at der for første gang skal laves en selvstændig lov for PET. Men samtidig gør udvalget det klart, at »et absolut forbud mod at behandle oplysninger om udøvelse af lovlig politisk virksomhed ville være for vidtgående«.
Lovlig politisk virksomhed skal stadig kunne registreres og overvåges, imens efterretningstjenesten undersøger, om den er lovlig. Og forslaget lægger ikke op til en øvre grænse for, hvor mange år sådan en undersøgelse kan tage.
Wendler Pedersen-udvalget blev nedsat af den daværende socialdemokratiske regering i 1998, efter at det blev afsløret at Socialistisk Arbejderparti var blevet ulovligt overvåget i 1980’erne.
I går blev resultatet af deres arbejde fremlagt efter 14 års venten.
Udvalget foreslår også, at et nyt »PET-tilsyn« fremover skal føre kontrol med Politiets Efterretningstjeneste.
I dag bliver PET kontrolleret gennem det såkaldte Wamberg-udvalg. Mens Wamberg-udvalget skal forhåndsgodkende hver gang PETvil begynde at registrere nye grupper, lægger Wendler Pedersen-udvalget op til, at PET skal kunne iværksætte registrering uden at spørge det nye PET-tilsyn.
Det nye tilsyn skal ikke kunne afhøre PET’s ansatte. Og tilsynet skal heller ikke kunne gribe ind overfor PET, hvis den hemmelige tjenestetilsidesætter reglerne.
I stedet skal udvalget blot orientere justitsministeren, som så skal afgøre om PET’s lovovertrædelser skal have konsekvenser.
– PET-tilsynets udtalelser skal ikke være juridisk bindende for PET. Konsekvensen er, at hvis tilsynet finder ud af, at PEThar en praksis, hvor man registrerer en stor gruppe borgere ulovligt – ja så kan PETvælge at fortsætte som hidtil. Det er tandløst, siger Jacob Mchangama, chefjurist i den borgerlige tænketank Cepos, til Arbejderen.
Wendler Pedersen-udvalgets forslag er i høring frem til juni. Herefter skal justitsminister Morten Bødskov (S) skal overveje, hvordan de skal omsættes til lovforslag.
Men der bliver ikke tale om vidtgående kontrol med PET, indikerede han ved fremlæggelsen i går.
– Danmark er fortsat udsat for en alvorlig terrortrussel. Det er vigtigt, at vi sikrer, at Danmark stadig har effektive efterretningstjenester, sagde Morten Bødskov.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278