18 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Firmaer undgår skat

Firmaer undgår skat

Tirsdag, 06. marts, 2012, 19:19:35

Langt størstedelen af udenlandske og danske firmaer betaler ikke skat i Danmark. AE-rådet efterlyser politisk handling.

Efter 26 år uden at betale skat i Danmark begyndte McDonalds pludselig i 2007 at betale skat. Dermed er McDonalds nu blandt den ene syvendedel af de multinationale, der trods alt betaler betaler lidt skat i Danmark.
McDonalds.dk

Kun hvér fjerde danske virksomhed og hvert syvende multinationale firma betaler skat i Danmark.

Det viser en undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), der nu opfordrer politikerne til at sikre en mere effektiv skatteligning af virksomhederne.

– Det betyder, at der er skattekroner, der ikke kommer i statskassen. Med globaliseringen har virksomhederne fået større muligheder for at flytte deres aktiviteter til de lande, hvor det er skatteteknisk bedst for dem. Desto flere huller der er i de nationale lovgivninger, desto mere vil virksomhederne forsøge ikke at betale skat, forklarer senioranalytiker i AE-rådet, Sune Enevoldsen Sabiers, til Arbejderen.

Mens almindelige danske borgere bidrog med cirka 228 milliarder skattekroner i år 2010, betalte de private firmaer kun 40,6 milliarder kroner – inklusive skatteindtægterne fra olien i Nordsøen.

– IDanmark er der en høj skat på arbejde, mens virksomhederne har et lavt skattetryk. Vi skal sikre, at byrderne bliver fordelt ligeligt, mener Sune Enevoldsen Sabiers.

Også tænketanken, Cevea, håber, at det snart er slut med at lade firmaerne slippe i skat:

– Tænk hvis det var hvér fjerde borger, der ikke betalte skat i Danmark. Det er der ingen, der ville synes var rimeligt, siger Kristian Weise, direktør i tænketanken Cevea.

De sidste 25-30 år er selskabsskatten blevet halveret – fra 50 procent i 1980’erne – til 25 procent i dag.

– Hver gang selskabsskatten er blevet sat ned, har den siddende regering påstået, at så ville flere virksomheder begynde at betale skat. Den her undersøgelse viser, at det argument ikke holder, og at et eller andet er helt galt, uddyber Kristian Weise overfor Arbejderen.

Han mener, at den er gal med kulturen i firmaerne:

– Virksomhederne hyrer skatteadvokater, og ser skat som en omkostning, der skal minimeres. Istedet burde virksomhederne se skat som en forudsætning for alle de goder, som er en forudsætning for deres virksomhed – især samfundets investeringer i forskning og infrastruktur, mener Kristian Weise.

Den danske selskabsskat på 25 procent er lavere end i en række andre lande, som vi typisk sammenligner os med. Eksempelvis er selskabsskatterne i Sverige og Norge henholdsvis 26,3 procent og 28 procent. I Tyskland er selskabsskatten godt 30 procent og i USA og Japan knap 40 procent.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. mar. 2012 - 19:19   03. sep. 2012 - 12:37

Indland