17 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

17 procent til de rigeste

17 procent til de rigeste

Onsdag, 21. marts, 2012, 11:38:17

Den rigeste procent af danskerne har oplevet en rekordstor fremgang i indkomsterne, mens LO-arbejderne skal stemme om en minus-overenskomst.

»Den gyldne procent« kan skåle på en indkomstfremgang på hele 17 procent i 2010 og tage en tur til i jacuzzien, mens en almindelig LO-arbejder måtte nøjes med en lønudvikling, der ikke kunne følge med priserne, og står overfor et OK-forlig, der endnu en gang forringer reallønnen. I Arkivfoto: J

Mens arbejdsgiverne, LO og regeringen taler om krise og nødvendigheden af løntilbageholdenhed, har Danmarks rigeste procent af befolkningen lige så stille oplevet en indkomstfremgang på 17 procent efter skat i 2010. Det viser tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

– Det er faktisk rekord. Ikke en gang i de gode år, lige før finansboblen sprang, havde Danmarks rigeste en lignende indkomstfremgang, oplyser Jonas Schytz Juul, chefanalytiker hos AE-rådet.

Dermed er »den gyldne procent, som denne gruppe også kaldes, godt på vej til at genvinde det indtægtstab, som ramte dem i forbindelse med finanskrisen på grund af faldet i aktiekurserne, forklarer Jonas Schytz Juul til Arbejderen.

Indtægtsstigningen på 17 procent svarer til i gennemsnit lige knap 235.000 kroner ekstra i lommen til »den gyldne procent« – vel at mærke efter skat. Til sammenligning havde 90 procent af befolkningen i 2010 en samlet gennemsnitlig indkomst på 215.200 kroner.

I de 90 procent finder vi de LO-arbejdere, der i de seneste år har oplevet markante reallønsfald, og som nu skal stemme om et mæglingsforslag, der betyder, at deres realløn vil fortsætte med at falde.

Årsagen til sidste års rekordstigning i de allerrigestes indtægter skyldes – ifølge AE-rådets chefanalytiker – tre faktorer:

– Aktiekurserne har rettet sig, de har fået markante lønstigninger og dertil har de fået en skattelettelse på i gennemsnit 50.000 kroner, forklarer Jonas Schytz Juul.

Uligheden i indkomsterne er dermed igen hastigt voksende, og det får Enhedslistens Frank Aaen  til at opfordre regeringen til at tage fat om problemet,  når en kommende skattereform  skal forhandles.

– Jeg tror, at det støder mange mennesker, at de allerrigeste danskere er blevet rigere midt under den økonomiske krise, mens tusinder er blevet arbejdsløse, og mens lønmodtagerne oplever reallønsfald. Derfor forventer jeg da også, at regeringen tager fat og stopper denne udvikling, siger Frank Aaen.

–  Et oplagt sted at begynde er ved en kommende skattereform. Her kunne en højere skat på aktieindkomster og andre kapitalindkomster og en øget skat på de allerhøjeste indkomster være et godt skridt på vejen til større økonomisk retfærdighed, foreslår Frank Aaen.

AE-rådet har også regnet lidt på, hvor stor del af indtægterne der kommer fra  danskernes formuer, det vil sige indkomsterne fra aktier, bankkonti og lejeværdi af egen bolig.

Her er forskellen på den gyldne procent og resten af befolkningen endnu større. Den rigeste procent af befolkningen har en formueindkomst på omkring 540.000 kroner om året. Det er 22 gange så meget, som 90 procent af befolkningen har.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. mar. 2012 - 11:38   03. sep. 2012 - 12:37

Indland