Amnesty opfordrer regeringen til at fortsætte arbejdet med at lave klare regler for hvordan Danmark skal håndtere krigsfanger uafhængigt af den nye Irak-kommission.
De danske soldater kan ikke vente fem år på klare regler for, hvordan de skal behandle krigsfanger i eksempelvis Afghanistan.
Det fastslår Amnesty International efter at den netop offentliggjorte krigskommission har fået fem år til at tage stilling til, om der skal laves nye regler og procedurer for danske soldaters udlevering og monitorering af fanger.
– Fem år er lang tid. Jeg kan godt være bekymret for, at forsvarsministeren vil sætte arbejdet med de nye retningslinjer for håndtering af fanger i bero indtil kommissionen er klar med sin rapport, siger chefjurist i Amnesty, Claus Juul til Arbejderen.
Kommissionen skal, udover at undersøge grundlaget for den danske beslutning om at deltage i Irak-krigen, også undersøge, om Danmark har overholdt de internationale regler, når soldaterne har taget fanger i Irak og Afghanistan. Det skal føre til en anbefaling af, om reglerne skal ændres.
– Risikoen er, at kommissionen kommer til at virke som en syltekrukke, hvor man "parkerer" spørgsmålet om, hvordan dansk militær skal håndtere de krigsfanger, de uundgåeligt tager i de konfliktområder, hvor de er indsat, advarer Claus Juul.
I efteråret mødtes Amnesty med forsvarsministeren. Ministeren oplyste dengang, at Forsvarsministeriet var i gang med at lave nye regler for danske soldaters fangehåndtering.
– Nu opfordrer vi ministeren til at fortsætte dette arbejde med usvækket kraft uden at afvente kommissionsundersøgelsen, understreger Claus Juul.
Det er ikke mere end to måneder siden, at den uafhængige afghanske menneskerettighedskommission dokumenterede, at der foregår tortur og menneskerettighedskrænkelser i blandt andet det afghanske fængsel, som danske soldater udleverer fanger til.
– Problemerne med at udlevere fanger er altså hverken historiske eller teoretiske. De er meget konkrete og meget aktuelle. Udsendte danske soldater står dagligt i en situation, hvor de risikerer at skulle tage stilling til at udlevere fanger til de afghanske myndigheder. De har krav på klare retningslinjer for, under hvilke omstændigheder de nu kan eller ikke kan udlevere fanger – nu, siger Claus Juul.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278