Dansk Industri er i fuld gang med at sikre danske firmaer ordrer og direkte adgang til libyske politikere. Alt sammen støttet af skattekroner.
26 danske virksomheder et netop vendt hjem fra forretningstur i Libyen – med ordrer i lommen og med gode kontakter til både ministre, embedsfolk og lokale virksomheder.
– Det var en super tur. De danske virksomheder blevet godt modtaget og har bestemt en opfattelse af, at de er kommet til det rette sted på det rette tidspunkt, fortæller markedschef hos Dansk Industri, Jens Holst-Nielsen, til Arbejderen.
Han var med på den fire dage lange handelsdelegation i Libyen fra mandag til torsdag i sidste uge.
Delegationen var arrangeret af Dansk Industri (DI) og støttet af Danmarks Eksportråd.
– De danske virksomheder deltog i forskellige sektormøder indenfor energi, fødevarer, infrastruktur og sundhed. Libyerne lagde ikke skjul på, at de mangler alt – undtagen olie. Vi vil gerne være med til at hjælpe dem med at opbygge en industri. En forudsætning er, at Libyen får sat gang i privatiseringen, så landet kan få en økonomi på markedsvilkår. Under Gadaffi var stort set alt offentligt eje, forklarer Jens Holst-Nielsen.
De danske virksomheder var især interesseret i Libyens olie. Seks af de danske virksomheder, der deltog i delegationen, var leverandører i teknologi til at udvinde olie.
Delegationen mødtes med flere libyske ministre og embedsfolk fra overgangsregeringen og – heriblandt Libyens planlægningsminister, industriministeren, økonomiministeren, landbrugsministeren og for præsidenten for Libyens havne.
– Der var en god opbakning og stor interesse om vores besøg fra det officielle Libyen.
Det var vigtigt for os, at få en direkte adgang til beslutningstagerne. Det er jo dem, der skal træffe beslutningerne om kommende ordrer og større projekter. Der var helt klart en goodwill, som skyldes Danmarks støtte til den militære indsats mod Gadaffi, vurderer Jens Holst-Nielsen.
DImødtes også med sin søsterorganisation Libyan Business Council og med direktøren for en af Libyens største private virksomheder, HB Group.
To danske virksomheder – leverandører af teknologi til fødevareproduktion og sundhedsudstyr – kunne rejse hjem med ordrer i kufferten.
DI ser et stort marked i Libyen og spår landet vækstrater på gennemsnitligt 11,5 procent om året fra 2012-2016.
DI planlægger endnu en delegation til Libyen til efteråret for at følge op på de mange kontakter blandt politikere, embedsfolk og erhvervsliv.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278