S-retsordfører afviser Institut for Menneskerettigheders opfordring til at ændre politiloven, så fredelige demonstranter ikke kommer i klemme.
Politiet skal fortsat kunne tilbageholde fredelige demonstranter i op til tolv timer – uden at sigte dem eller sætte dem for en dommer.
Det mener Socialdemokraternes retsordfører, Ole Hækkerup.
Han afviser pure Institut for Menneskerettigheders opfordring om at ændre politiloven, så politiet ikke længere har ret til – rent administrativt – at tilbageholde uskyldige demonstranter i op til tolv timer.
LÆS ARTIKEL: "Menneskeretsinstitut: Stop masseanholdelser"
– Vi har ikke tænkt os at lave lovændringer. Jeg er sikker på, at politiet har forstået det klare og tydelige signal, som Østre Landsret sendte, da man tilkendte de tilbageholdte demonstranter fra klimatopmødet erstatninger. Jeg tror ikke, at politiet igen ønsker at stå i en situation, hvor man overtræder menneskerettighederne og grundloven, siger Socialdemokraternes retsordfører, Ole Hækkerup til Arbejderen.
I dag offentliggjorde Institut for Menneskerettigheder (IMR) sin årsrapport, som blandt opfordrer til at regeringen »Reviderer politilovens regler om præventive frihedsberøvelser med henblik på at begrænse frihedsberøvelsernes omfang og varighed«.
Instituttet frygter, at retten til at ytre sig kollektivt og demonstrere – og dermed hele grundlaget for demokratiet er i fare – hvis politiet i flæng kan tilbageholde demonstranter administrativt.
Men Socialdemokratiets retsordfører ryster ikke på hånden:
– Demonstranterne har jo fået rettens ord for, at de frit kan demonstrere. Domstolene er kommet med en kendelse, der afgrænser loven. Politiet skal rette sig efter den dømmende myndighed. Så nu ændrer politiet adfærd. Hvis der var klimatopmøde i dag tror jeg ikke, at politiet havde handlet på samme måde, håber Ole Hækkerup.
Som led i finanslovsforhandlingerne aftalte regeringen og Enhedslisten, at der de administrative frihedsberøvelsers konsekvenser for ytringsfriheden skulle kigges efter i sømmene.
– Jeg håber bestemt på, at regeringspartierne – inklusive Socialdemokraterne – vil møde op med en indstilling om, at der er brug for ændringer af loven. Vi skylder både politi og borgere, at loven er klokkeklar, og sikrer forsamlingsfriheden, så vi ikke igen risikerer at folk fratages muligheden for at ytre sig og demonstrere, siger Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper til Arbejderen.
Hun mener, at det er tiltrængt med en ændring af politiloven, så demonstranter ikke kommer i klemme:
– Politiet troede jo, at de overholdt loven. Dommen er et udtryk for, at loven er ekstremt uklar, og at der er en konflikt mellem hensynet til forsamlingsfriheden og politiets administrative frihedsberøvelser. COP15-dommen siger jo kun noget om et par konkrete tilfælde under klimatopmødet. Den omfatter ikke alle de tilfælde, som politiet risikerer at stå i fremover.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278