Få dage før NATO’s topmøde i Chicago erklærer forsvarsminister Nick Hækkerup sig klar til at støtte alliancens indkøb af nye dronefly.
Få dage inden NATO-landenes stats- og regeringschefer mødes i Chicago i USA erklærer partierne bag det seneste danske forsvarsforlig sig klar til at støtte alliancens indkøb af nye dronefly med 540 millioner kroner.
»Forligskredsen demonstrerer således, at Danmark fortsat vil være en stærk støtte til NATO«, lyder begrundelsen på forsvarsministeriets hjemmeside.
Droneprojektet AGS er et avanceret overvågningssystem af ubemandede fly, der kan bruges til gennemføre militære og civile operationer.
I 2010 afviste den daværende VK-regering at deltage i NATO’s droneprojekt, men nu har mange forhold ændret sig, mener partierne.
De henviser blandt andet til erfaringer med drone-operationer fra Libyen-krigen og til at nedskæringer på NATO-landenes militærbudgetter nødvendiggør større internationalt samarbejde.
Enhedslisten er det eneste parti, der ikke er med i forliget. Forsvarsordfører Nikolaj Villumsen vil nu bede forsvarsminister Nick Hækkerup redegøre for, om han mener det er forsvarligt at Danmark skal hjælpe med at opruste NATO med dronefly.
– Der findes NATO-lande, der er klar til at bruge informationer fra den her slags ubemandede droner til at slå deres egen befolkning ihjel, siger Nikolaj Villumsen til Arbejderen.
På NATO-topmødet, som starter i morgen, vil droneprojektet være på dagsordenen.
NATO vil købe fem ubemandede drone-fly af typen Global Hawk, der skal bruges til at planlægge og udføre militære operationer rundt om i verden.
– De fem droner vil skaffe NATO afgørende informationer, inklusive at identificere potentielle trusler, overvåge situationer i udvikling såsom humanitære kriser og udpege mulige angrebsmål med henblik på luftangreb, fortæller USA’s viceudenrigsminister, Tina Kaidanow.
Ionsdags afslørede avisen The Wall Street Journal, at det var en amerikansk drone, der i december opdagede at en stor gruppe mænd og drenge, som var i færd med at krydse den irakisk-tyrkiske grænse.
Oplysningerne blev videregivet til Tyrkiets militær, som straks sendte sine bombefly mod området og dræbte 34 mænd og drenge – alle civile landsbybeboere.
– Danmark skal selvfølgelig ikke være med til at fremme at NATO og et land som Tyrkiet får bedre muligheder for at indhente den slags informationer, mener Nikolaj Villumsen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278