Danmark fængsler rutinemæssigt psykisk syge asylansøgere. Det vækker kritik hos Amnesty.
Fængslinger af psykisk syge asylansøgere er med til at kvalificere Danmark til en plads i Amnesty Internationals årlige »sorte bog« om menneskerettigheder.
Iårsrapporten – der blev offentliggjort i går – kritiserer Amnesty Danmark for »fortsat at fængsle sårbare grupper – heriblandt torturofre og ofre for menneskehandel«.
Så sent som sidste onsdag blev en psykisk syg, selvmordstruet asylansøger fra Afghanistan indsat i Ellebæk-fængslet ved Sandholmlejren. Asylansøgeren har fået afslag på sin asylansøgning og skal udvises af Danmark.
Asylret holder øje med de fængslede asylansøgere og opfordrer på »det kraftigste« til at løslade den psykisk syge afghanske asylansøger.
Fængsler på rutine
Ifølge Amnesty fængsler danske myndigheder »rutinemæssigt« psykisk syge udlændinge, torturofre og handlede kvinder.
– En frihedsberøvelse er altid belastende. Men den er ekstra belastende for psykisk syge og torturofre. De her mennesker kan ikke tåle at blive sat i fængsel. Og man skal huske på, at de ikke har begået noget kriminelt. De har søgt asyl, og bliver kun fængslet fordi politiet vurderer at de vil gå under jorden, siger jurist i Amnesty, Claus Juul, til Arbejderen.
Amnesty i Danmark vil inden længe mødes med Rigspolitiet for at høre mere om, hvordan politiet sikrer sig, at man ikke fængsler sårbare asylansøgere, der ikke kan tåle at blive spærret inde.
Menneskeretsorganisationen har tidligere igennem fire måneder undersøgt forholdene i den lukkede institution Ellebæk og dokumenterer, at retten i Hillerød på politiets foranledning frihedsberøver sårbare grupper blandt asylansøgere, som ifølge Amnesty aldrig burde sidde i fængsel.
Langt de fleste af de fængslede asylansøgerne venter på at få deres sag afgjort eller blive sendt hjem. De bliver fængslet på ubestemt tid, fordi udlændingemyndigheder og politi vurderer, at de ellers vil gå under jorden.
Også FN kritiserer
Det er ikke første gang, at Ellebæk-fængslet møder international kritik.
I starten af 2009 besøgte FN’s særlige torturrapportør Manfred Nowak fængslet. Den 18. februar samme år aflagde han rapport til FN’s Generalforsamling om sit besøg i det danske fængsel:
»Frihedsberøvelse af administrative grunde i en længere periode, uden at den fængslede kender til varigheden af fængslingen, kan være ensbetydende med umenneskelig og nedværdigende behandling«, skriver Nowak blandt andet i sin rapport.
FN’s torturrapportør kritiserer også, at nogle asylansøgere sidder fængslet i op til to år, før de enten sendes ud af landet eller overflyttes til et asylcenter. Nowak stiller spørgsmålstegn ved asylansøgernes reelle retssikkerhed: Kun to gange på fem år har dommeren afvist at følge politiets krav om at fængsle en asylansøger.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278