Dansk tilslutning til EU’s finanspagt vakler, efter Enhedslisten på et Europaudvalgsmøde i dag nægtede at være med i en nødvendig betænkning om pagten.
En kontroversiel manøvre fra Enhedslisten kan betyde, at Folketinget ikke kan tilslutte Danmark til EU’s finanspagt på torsdag, sådan som regeringen ellers har lagt op til.
På et møde i Folketingets Europaudvalg i dag nægtede støttepartiet at medvirke i den betænkning om pagten, som udvalgene normalt skal lave før Folketinget kan vedtage love.
– Vi har forsøgt at få svar fra regeringen på to helt afgørende spørgsmål om finanspagtens konsekvenser for Danmark. Det har vi ikke fået. Og så længe vi ikke har det, vil vi ikke være med til at afgive betænkning, siger Enhedslistens EU-ordfører, Nikolaj Villumsen, til Arbejderen.
Mangler svar på spørgsmål
Uklarhederne handler for det første om Danmark kan melde sig ud af finanspagten efter at vi har tilsluttet os.
For det andet om det er EU-kommissionens eller medlemslandenes tal der gælder, når skal regnes ud, om landene har overholdt finanspagtens regler for underskud på de offentlige budgetter.
– Hvis det er kommissionens tal der gælder, kan det få alvorlige konsekvenser for Danmark. Derfor har regeringen forsøgt at få forsikring for, at vi må bruge vores egne regnemetoder. Men vi har kun fået en udtalelse fra en embedsmand, som understreger, at han ikke udtaler sig på kommissionens vegne, fortæller Nikolaj Villumsen.
Hvis der ikke er kommet svar på spørgsmålene inden Folketinget skal tage stilling til dansk tilslutning til pagten torsdag, vil beslutningen efter normal procedure blive udskudt til yderligere behandling i Europaudvalget.
– Jeg forventer da, at regeringen vil følge de normale, demokratiske procedurer, specielt i en sag, der er så afgørende for Danmarks økonomi som denne, siger Nikolaj Villumsen.
Hans spørgsmål er ikke det eneste, der lægger hindringer i vejen for tilslutningen til finanspagten.
Patentdomstol kan udløse folkeafstemning
På Europaudvalgsmødet gav et flertal også regeringen mandat til at tilslutte Danmark til EU’s nye, fælles patentdomstol.
Det kan føre til en folkeafstemning om domstolen, fordi Justitsministeriets jurister har afgjort, at der er tale om suverænitetsafgivelse, hvis EU-domstolen fremover skal afgøre danske sager om patent.
En afgivelse af suverænitet - selvbestemmelsesret - kræver fem sjettedels flertal i Folketinget. Men hverken Enhedslisten og Dansk Folkeparti vil lægge stemmer til, og det betyder, at der skal udskrives en folkeafstemning, hvis Danmark bliver sluttet til domstolen.
Det vil Enhedslistens Per Clausen bruge til samtidig at kræve en afstemning om finanspagten.
– Regeringen skal ikke have held med at liste finanspagten igennem bagom ryggen på befolkningerne. Hvis vi alligevel skal til folkeafstemning om EU’s patentdomstol, er det oplagt at stemme om finanspagten samtidig, siger Per Clausen til Arbejderen.
Kravet om en afstemning om finanspagten bliver bakket op af 35.000 danskere, hvis underskrifter Folkebevægelsen mod EU afleverer til Europaudvalget tirsdag.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278