14 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

SF: Det var Enhedslistens skyld

SF: Det var Enhedslistens skyld

Tirsdag, 26. juni, 2012, 11:59:47

Enhedslisten afviser SF’s påstand om, at de har vist manglende forhandlingsvilje, og derfor været umulige at lave skattereform med.

Vi er stærkt provokeret af, at regeringen forsøger at give os skylden. Det havde været mere ærligt at indrømme, at man hellere ville lave en aftale med Venstre og de Konservative, siger skatteordfører for Enhedslisten, Frank Aaen.
Maibritt Kerner

SF’s formand Villy Søvndal giver Enhedslisten skylden for, at regeringen måtte lave sin skattereform med blå blok.

– Vi ville meget gerne have lavet en aftale med Enhedslisten, men der skal to til en tango. Det er ærgerligt, at Enhedslisten ikke har udvist større fleksibilitet i det her forhandlingsforløb, lød det fra Søvndal søndag aften.

Arbejderen forsøgte i går forgæves at få ham til at uddybe sine udtalelser. Han ringede aldrig tilbage. Det gjorde til gengæld SF’s skatteordfører, Jonas Dahl.

– Enhedslisten blev ved med at stille krav. De ville have flere indrømmelser og mere på bordet. Jeg vil ikke gå i detaljer med, hvilke konkrete krav Enhedslisten stillede. Det var store krav, der kostede penge. Derfor forelå der ikke en færdig, underskrevet aftale, forklarer Jonas Dahl til Arbejderen.

Udkast til aftale

Den udlægning afviser Enhedslistens skatteordfører Frank Aaen. Han understreger, at der ifredags lå et færdigt udkast til en skattereform mellem Enhedslisten og regeringen. Enhedslistens forhandlingsgruppe mødtes kort med regeringen fredag klokken 13.

– Der manglede kun to kommaer og en underskrift. Vi stillede ingen ultimative krav til det sidste indhold. Vores folketingsgruppe havde allerede godkendt aftalen, og vi forventede at vores hovedbestyrelse ville have gjort det samme i søndags, siger Frank Aaen til Arbejderen.

Partierne aftalte at mødes igen lørdag for at få det sidste på plads, så aftalen kunne præsenteres mandag. Men så mødtes regeringen med Venstre og Konservative, og få timer efter havde de indgået en aftale. Klokken 16 fredag fik Enhedslisten at vide, regeringen havde lavet en aftale med de borgerlige.

Frank Aaen kan ikke genkende det billede af forhandlingerne, som SF tegner:

– Vi gik langt, og slugte nogle store kameler for at lave en aftale med regeringen. At hæve topskattegrænsen er bestemt ikke en mærkesag, du finder i vores program. Men vi var indstillet på kompromisser, for at forhindre at de arbejdsløse og andre mennesker, der har mindst i vores samfund, igen skulle betale for skattelettelser, siger Frank Aaen.

Krav til finanslov

Han er »stærkt provokeret« af, at regeringen forsøger at give Enhedslisten skylden:

– Det havde været mere ærligt at indrømme, at man hellere ville lave en aftale med Venstre og Konservative. Det er sørgeligt, at SFforsvarer det valg, man har truffet – nemlig at gå til højre – ved at give os skylden. Det ville klæde SF, hvis man stod ved, at man har valgt højrefløjen i stedet for Enhedslisten.

Forløbet har fået Enhedslisten til at slå fast, at partiet ikke længere er regeringens parlamentariske grundlag, og at partiet vil stille store krav for at støtte en finanslov.

– Nu må de folkelige bevægelser, især fagbevægelsen og elev- og studenterbevægelsen begynde at formulere deres krav til, hvordan der kan kompensere for de forringelser, der ligger i skatteaftalen. Og så må vi lægge dem på bordet, når vi starter op med finanslovsforhandlingerne, siger Frank Aaen.


 

Regeringens skatteaftale med Ø

Her er de ændringer af regeringens forslag til skattereform, som regeringen og Enhedslisten var nået til enighed om fredag først på eftermiddagen:

· Den planlagte udhuling af kontanthjælp, dagpenge og førtidspension bliver ikke gennemført. Overførselsindkomsterne skal stige i samme takt som i dag.

· Folkepensionens grundbeløb bliver ikke nedsat med 13.600 kroner.Det betyder, at folkepensionens pensionstillæg heller ikke øges.

· Børnechecken skal ikke reguleres efter indtægten. Den fastholdes som en universel velfærdsydelse.

· Grænsen for hvornår man skal betale topskat stiger mindre end planlagt. Grænsen hæves med 45.900 kroner i stedet for de 57.900 kroner i regeringens udspil. Grænsen forhøjes også for folkepensionister, som stadig er i arbejde.

· Beskæftigelsesfradraget stiger fra 5,6 procent til 9,74 procent.Det er lidt lavere end i regeringens oprindelige udspil.

· Fedt- og sukkerafgiften bliver ikke gennemført.

· Personfradraget fastfryses i 2014 og 2015 og delvist i 2016.

· Grundskyld på produktionsjord øges.

· Der gives fuldt fradrag for moms på hotelydelser.

· Afgiften på el til opvarmning reduceres.

 

Udkastet til aftale tager udgangspunkt i regeringens skatteudspil, men skaffer tre milliarder kroner mindre. De penge findes ved at lette skatten lidt mindre end planlagt og inddrage en besparelse på en milliard kroner på Danmarks bidrag til EU.

Enhedslisten støttede, at boligejernes rentefradrag skulle reduceres.

 

· Regeringen og Enhedslisten var derudover enige om at afsætte 420 millioner kroner til at styrke indsatsen for unge uden uddannelse og nyuddannede arbejdsløse, at udvide seniorjobordningen og bruge godt en halv milliard kroner på et uddannelsesløft overfor ufaglærte og faglærte arbejdsløse.

 

Kilde: Finansministeriets notat om skattereform med Enhedslisten, som Enhedslisten har lagt ud på sin hjemmeside.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


26. jun. 2012 - 11:59   03. sep. 2012 - 12:37

Indland