13 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Forslag: Ældre skal i seng på tid

Forslag: Ældre skal i seng på tid

Onsdag, 01. august, 2012, 11:36:55

Forslag fra embedsmænd i Helsingør Kommune, om at ældre skal vækkes og lægges i seng på samlebånd, møder kraftig kritik.

Beboere på plejehjem vil ikke længere selv kunne bestemme, hvor længe de vil sove, hvis forslag fra forvaltningen iHelsingør Kommune bliver vedtaget.
Aage Christensen

Ældre på plejehjem skal ikke længere selv kunne bestemme, hvornår de kommer op om morgenen, og hvornår de skal i seng om aftenen.

Sådan lyder et kontroversielt forslag fra forvaltningen i Helsingør Kommune, som har fået til opgave at pege på ideer til nedskæringer.

– Det er udtryk for en kold økonomisk tankegang, som man har prøvet at arbejde sig væk fra siden den første ældrekommission i 1981. Et plejehjem skal være beboernes hjem og ikke små minihospitaler, siger Margrethe Kähler fra Ældre Sagen.

Hun understreger, at forslaget er i modsætning til anbefalingerne fra Ældrekommissionen, som kom tidligere på året.

Det samme henviser Enhedslistens socialordfører Finn Sørensen til.

– Det er et skrækkeligt menneskesyn, der breder sig i kommunerne, i kølvandet på den grove nedskæringspolitik over for velfærden, som har stået på i mange år, siger Finn Sørensen.

Han har rejst sagen overfor socialminister Karen Hækkerup og bedt hende svare på, om forslaget om rundevækning ikke er i strid med anbefalingerne fra Ældrekommissionen. Mandag kom svaret fra ministeren. Hun tager ikke stilling til, om forslaget er i strid med Ældrekommissionen, men nøjes med at understrege, at ældre skal behandles med værdighed og respekt, og at regeringen i øvrigt ikke vil blande sig i hvordan Helsingør tilrettelægger arbejdet på plejehjemmene.

Forslaget om rundevækning er en del af et sparekatalog, som forvaltningen i Helsingør Kommune har lavet til kommunalpolitikerne. I alt er der foreslået nedskæringer for 120 millioner kroner, heraf er de 35 millioner på ældre- og socialområdet.

Helt så meget skal der nok ikke spares, oplyser Bente Borg Donkin til Arbejderen. Hun er medlem af Helsingør Byråd for SF.

– Vi ved, at vi har en udfordring, hvor vi skal spare et sted mellem 40 og 90 millioner kroner om året, siger Bente Borg Donkin.

Hun er modstander af forslaget om rundevækning og tvivler på, at det bliver gennemført. Men der kommer helt sikkert til at ske nedskæringer på ældreområdet og de øvrige velfærdsområder i kommunen.

Politikerne mødes til budgetseminar om en måneds tid for at starte behandlingen af budgettet for 2013-2016.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. aug. 2012 - 11:36   03. sep. 2012 - 12:37

Indland