Danskerne må ikke få at vide, om krigen i Afghanistan betyder, at grundloven er sat ud af kraft, så vi kan aflyttes uden en dommerkendelse.
Kan Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) frit aflytte enhver borger uden at indhente en dommerkendelse?
Dette spørgsmål kan Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, ikke få svar på.
Hun har bedt forsvarsminister Nick Hækkerup svare på, om han har aktiveret paragraf 17 i forsvarsloven. Paragraffen giver FE ret til at sætte grundloven ud af kraft og overvåge borgerne uden en dommerkendelse.Den særlige paragraf kan tages i brug i tilfælde af, at Danmark er i krig – som det jo eksempelvis er tilfældet i Afghanistan. Men ministeren vil ikke svare på spørgsmålet.
– Det er meget mystisk. Hvis forsvarsministeren ikke har givet FE grønt lys til at overvåge danskerne, burde han nemt kunne afvise spørgsmålet. Men det gør han ikke. Derfor er der god grund til at tro, at ministeren faktisk har udstyret FE med mulighed for at overvåge danskerne uden dommerkendelse med henvisning til, at Danmark er i krig i Afghanistan, siger Pernille Skipper til Arbejderen.
– Forsvarsministerens ikke-svar bryder med det afgørende princip, om at der skal være åbenhed om myndighedernes magtbeføjelser her i landet. Befolkningen og Folketinget har jo ikke mulighed for at kontrollere myndighedernes magtanvendelse, hvis vi ikke engang kan få at vide, hvilke magtmidler de bruger, tilføjer hun.
Ministeren nøjes med at henvise til et svar, som den daværende forsvarsminister, Søren Gade (V), i 2009 afgav på et lignende spørgsmål:
Dengang svarede ministeren, at »oplysninger af den omhandlede karakter giver regeringen, såfremt det måtte være aktuelt, alene til Folketingets Udvalg vedrørende Efterretningstjenesterne«.
Det særlige udvalg, som ministeren henviser til, har tavshedspligt.
Heller ikke hos Forsvarsministeriets Efterretningstjeneste er der nogen hjælp at hente:
– Vi har ingen kommentarer til emnet. Vi henviser til Forsvarsministeriet, lyder den korte kommentar til Arbejderen fra presseofficer i Forsvarets Efterretningstjeneste, Anna Prai.
Hemmelighedskræmmeriet undrer ekspert i forvaltningsret og forvaltningsmyndigheder Sten Bønsing. Han er lektor ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet.
– Det er da pudsigt, at vi ikke kan få at vide, om Danmark er i krig og om forsvarslovens paragraf 17 dermed er blevet aktiveret. Det er i sagens natur et væsentligt spørgsmål at få svar på:Paragraffen sætter jo vores højeste lov – nemlig grundloven – ud af kraft, siger han og uddyber:
– Det er slet ikke utænkeligt, at forsvarsministeren faktisk har aktiveret den særlige bestemmelse. Danmark er jo i krig. Så jeg kan sagtens forestille mig, at der har været tilfælde, hvor FEhar aflyttet telefonsamtaler og åbnet borgernes post.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278