12 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Ø vil rejse boligmangel

Ø vil rejse boligmangel

Torsdag, 23. august, 2012, 13:11:54

Politikerne i København har ikke en plan for, hvordan der kan sikres tag over hovedet for de 9500 boligløse studerende i København, der mangler en bolig.

Igen i år mangler tusindvis af studerende et sted at bo i København – på trods af at de unge år efter år har aktioneret for at få politikerne til at sikre flere billige boliger, der er til at betale på en SU. Her aktionerer Studenterrådet på Københavns Universitet på Strøget sidste år for flere boliger.
Bjarke Lindemann Jepsen

I aften skal Københavns overborgmester, Frank Jensen svare på, hvad han konkret vil gøre for de tusindvis af unge studerende, der mangler et sted at bo i hovedstaden.

Det er Enhedslisten, der har indkaldt overborgmesteren til en samråd på aftenens møde i Københavns Borgerrepræsentation. Kravet om politisk handling kommer efter at listen over studerende, der mangler fast tag overhovedet i København i år er steget til 9500 unge:

– Vi må have et svar fra overborgmesteren: Hvad har han tænkt sig at gøre for de tusindvis af unge, som ikke har et fast sted at bo? Problemet kan ikke komme bag på overborgmesteren: Det er jo år efter år, at studerende mangler et sted at bo i København, siger Enhedslistens boligordfører i København, Allan Ahmad til Arbejderen.

Men politiske løfter er der ikke mange af hos Socialdemokraternes medlem af København Kommunes Teknik- og Miljøudvalg, Lars Weiss:

– Jeg anerkender, at vi har et problem. Især fordi boligmangelen rammer nye studerende. Og vi ved, at det første år er afgørende for, om de unge dropper ud af deres studier, siger Lars Weiss til Arbejderen, og uddyber:

– Men jeg kan ikke sætte tal på, hvor mange ungdomsboliger, vi vil sikre de kommende år. Det kommer an på, hvordan budgetforhandlingerne kommer til at gå. Dem er vi igennem om en måned.

SOFAFORMIDLING

Mens politikerne i Københavns Kommune tøver, tager de studerendes organisationer nu sagen i egen hånd: Studenterrådet ved Københavns Universitet, Danske Gymnasieelevers Sammenslutning i København og Studenterrådet ved Professionshøjskolen Metropol har oprettet en »online sofaformidling« for elever og studerende med akut boligbehov.

– Når der ikke er andre, der vil hjælpe de studerende med tag over hovedet, må vi hjælpe os selv. Vi har aldrig været flere elever og studerende i København. Det er fantastisk. Men det kræver, at Københavns Kommune og overborgmester Frank Jensen tager førertrøjen på, og får skabt flere ungdomsboliger, der er til at betale på en SU, siger Bjarke Lindemann Jepsen til Arbejderen. Han er formand for Studenterrådet ved Københavns Universitet.

Må pendle fra Jylland

Konsekvensen af bolignøden er, at unge pendler langvejs fra, fordi de ikke kan flytte til byen. Der er eksempler på unge, der dagligt bruger over tre timers transport fra enten Lolland eller Jylland for at studere i København. Andre bliver tvunget i kløerne på private udlejere, der tager tårnhøje huslejer. Og nogen lejer sig ind på vandrehjem, eller sover på sofaer hos venner, mens de forsøger at finde et sted at bo.

– Manglen på en bolig fylder meget i de nye studerendes liv. De bruger mange timer og kræfter på at finde et sted at bo – i stedet for at lære sit nye studie og nye studiekammerater at kende. Det kan give bagslag senere, at man ikke kommer godt fra start, og i værste fald føre til, at man ikke kommer igennem hele studiet, advarer Bjarke Lindemann Jepsen.

Der er ikke udsigt til at de bolignøden bliver mindre: Frem mod år 2020 forventes yderligere 30.000 unge at begynde at studere i København, viser tal fra Ungdommens Analyseenhed og Danmarks Statistik.

I Aarhus venter mere end 8500 studerende på en studiebolig.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. aug. 2012 - 13:11   03. sep. 2012 - 12:37

Indland