21 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Lad os nu lytte til de unge!

Blogs

Helene Glundholt
Formand for EEO, Erhvervsskolernes ElevOrganisation, 2016-2018
Født i 2005. Valgt som formand for Erhvervsskolernes ElevOrganisation, EEO, november 2016.
Blogindlæg af Helene Glundholt

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 08. august, 2018, 15:30:09

Lad os nu lytte til de unge!

Hele uddannelsessystemet skal geares om, hvis flere unge skal motiveres til at tage en erhvervsfaglig uddannelse.

I denne måned starter en masse nye elever på erhvervsskolerne, og vi kan se frem til nysgerrige og dygtige nye håndværkere på det danske arbejdsmarked. I år har der også været et stigende antal ansøgere til erhvervsuddannelserne, og vi er endelig på vej mod flere faglærte i den anden ende. 

Det er også utrolig vigtigt at have fokus på brobygningsforløb og praktik. 

Men selvom det lyder godt og har været længe ventet, så er skuden endnu ikke vendt. Så hvad skal der til? Det er et spørgsmål, jeg er blevet stillet tit, men også har reflekteret meget over i min tid som formand for EEO og som elev på en erhvervsskole. Mange dygtige interessenter og fagfolk er kommet med deres bud, og vi er heldigvis alle meget enige om mange af tingene. Dog er vi ikke i mål, og jeg er heller ikke sikker på, at vi kommer det, før der sker drastiske ændringer i uddannelsessystemet.

Norsk model

Den 31. juli bragte DR en nyhed omhandlende Norge og deres ansøgertal på erhvervsuddannelserne, hvilket i år er på næsten 50 procent af en årgang. Det er noget, vi har kæmpet længe i Danmark for at kunne komme i nærheden af. Men er vi klar til at lave de ændringer i systemet, det kræver?

Norge har oprettet et to-årigt fælles grundforløb efter grundskolen, som kan give de unge tid til refleksion og mulighed for at blive mere modne, inden de skal videre i uddannelsessystemet. Måske er det ikke en model, der skal kopieres til vores system, men jeg tror på, at der skal større strukturelle ændringer til for at øge ansøgertallet til de danske erhvervsuddannelser, og jeg vil her komme med et par bud på, hvilke ting vi burde kigge på:

Tid til at tage det rette valg

Tid er i dag en mangelvare. Vi skal vælge uddannelse tidligt, vi skal komme hurtigere gennem systemet og løbe hurtigere på arbejdsmarkedet. Flere unge er stresset i hverdagen, og det starter tidligere for hvert år. Mange unge, der går i grundskolen eller på en ungdomsuddannelse, be'r om mere tid til at afprøve fag og reflektere over valget, og jeg mener, det er helt essentielt, at vi lytter til dem, det handler om - nemlig de unge.

Brobygning i udskolingen

I diskussionen om hvordan vi får flere faglærte, har mange lagt fokus på vejledningen i udskolingen. Vejledningen skal nemlig ikke kun være fyldestgørende, men også tilgængelig for alle. Det er vigtigt, at hver enkelt elev får muligheden for individuel vejledning, hvor han/hun kan blive udfordret på sit uddannelsesvalg, selvom det ikke virker til at være en prioritering fra politisk hold. Samtidig er det også utrolig vigtigt at have fokus på brobygningsforløb og praktik. Forløbene skal følge med udviklingen i vores uddannelser, og have kvalitet nok til, at eleverne bliver nysgerrige på uddannelserne.

Sagt før

Disse bud på et bedre system har andre sagt før mig, men det er stadig lige så relevant. Vi skal blive bedre til at kigge indad på vores grundskole og uddannelsessystem, før vi forsøger at ændre verdenen omkring. På denne måde, tror jeg, når vi langt, og forhåbentlig opnår vi, at et større antal unge vil være faglærte.