12 Jun 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Tænk på fremtiden, stop besparelserne!

Blogs

Helene Glundholt
Formand for EEO, Erhvervsskolernes ElevOrganisation, 2016-2018
Født i 2005. Valgt som formand for Erhvervsskolernes ElevOrganisation, EEO, november 2016.
Blogindlæg af Helene Glundholt

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 10. oktober, 2017, 12:33:06

Tænk på fremtiden, stop besparelserne!

Det er pudsigt, at regeringen ikke kan se en sammenhæng mellem nedskæringer, der rammer elever og lærere på erhvervsskolerne, og erhvervsuddannelsernes ry og rygte.

I sidste uge blev der afholdt demonstration i Aalborg, Aarhus, Odense, Rønne og København imod regeringens milliardnedskæringer på uddannelsesområdet, der også gælder erhvervsuddannelserne. Men det er som om, vi råber for døve øre!

Erhvervsskolernes ElevOrganisation vil kæmpe med næb og klør for at forhindre nedskæringerne.

Regeringen lægger i finansloven 2018 op til, at der skal spares 450 millioner kroner på erhvervsuddannelserne sammenlignet med 2015.

Det giver sig selv, at en sådan besparelse vil betyde massive forringelser for erhvervsskoleeleverne og at Erhvervsskolernes ElevOrganisation vil kæmpe med næb og klør for at forhindre nedskæringerne. Men vi er ikke alene om forargelsen, både 3F, LO, Dansk Metal og Dansk Industri ser med stor bekymring på udspillet og retter en stærk kritik mod den ellers vækstelskende regering.

Besparelserne hænger ifølge Undervisningsministeriet sammen med en forventning om, at langt færre vil søge ind på en erhvervsskole i 2018 og at bl.a. kvalitetspuljen hører op. Det betyder, at vi nu bliver ramt af omprioriteringsbidraget for fuld smadder.

Det er et skræmmende fremtidsperspektiv, for når man lægger omprioriteringsbidraget, karakterkravet og de manglende tilskud sammen, ser det intet mindre end kulsort ud for erhvervsuddannelserne. Der har været et stor fald i optaget siden 2015, og det kan kun gå nedad herfra.

Vi har ikke nogen jordisk chance for at overbevise de unge i grundskolen om at tage en erhvervsuddannelse, når den eneste udvikling på skolerne er en evig udsultning.

Det giver bare ingen mening at skære på et område, vi så desperat har brug for både nu og i fremtiden.  Hvad er lige regeringens plan, når vi i 2025 mangler op mod 70.000 faglærte? Skal vi bare hente dem i Polen, eller har vi rent faktisk en ambition om at give vores unge den bedst mulige uddannelse, så vi kan bygge et stærkt Danmark, der også er holdbart, når de hårde tider uundgåeligt rammer os igen i fremtiden?

Det er pudsigt, at regeringen ikke kan se en sammenhæng mellem nedskæringer og de forringelser, der er for både elever og lærere på erhvervsskolerne, for ikke at tale om erhvervsuddannelsernes ry og rygte.

Hvordan i alverden skal vi kunne stå inde for at opfordre eleverne ude i folkeskolerne til at tage en erhvervsuddannelse, når vi bedre end nogen andre ved, at forholdene efterhånden er så dårlige, at vi ikke kan garantere, at de får en god uddannelse? Og det er jo altså DYGTIG faglært arbejdskraft, der efterspørges af erhvervslivet og ikke halvlunken semi-ok faglært arbejdskraft.

Det er jo ikke ligefrem optimalt, når entreprenøren kan love kunden et nogenlunde solidt hus, der muligvis kan klare den næste storm eller oversvømmelse. Det er bare ikke i orden!

Det samme kan faktisk siges om regeringens finanslov 2018: ”Det er bare ikke i orden!”