28 May 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Lønmodtagerne har brug for en hjælpepakke

Blogs

Jakob Lykke
Formand 3F Esbjerg Transport
Blogindlæg af Jakob Lykke

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 02. april, 2020, 16:10:00

Lønmodtagerne har brug for en hjælpepakke

Arbejdsløsheden eksploderer, og ledige lønmodtagere har også brug for en hjælpepakke. 3F og andre fagforbund har stillet det rimelige forslag, at dagpengene forhøjes til 25.000 om måneden som en midlertidig ordning.

Den socialdemokratiske regering har – med opbakning fra et samlet Folketing – reageret hurtigt på den økonomiske krise, der har fulgt i kølvandet på coronavirussen. I fagbevægelsen bakker vi op om den effektive styring fra regeringen, hvor der på rekordtid blev lavet en trepartsaftale mellem staten, arbejdsgiverorganisationer og fagbevægelsen.

Vi skal sikre, at ingen skal gå fra hus og hjem i denne svære situation.

Det har hjulpet virksomheder og lønmodtagere, men desværre har krisen alligevel ramt lønmodtagerne hårdt. Ledighedstilmeldingerne er eksploderet.   

Siden statsminister Mette Frederiksen valgte at lukke Danmark ned, er der kommet 174 ekstra ledige i 3F’s A-kasse i 3F Esbjerg Transport. Det svarer til en stigning på knap 50 procent! Det er 174 lønmodtagere, der går væsentligt ned i indtægt som følge af coronapandemien. De lønmodtagere har krav på den samme beskyttelse som selvstændige, der er ramt af krisen.

Fair behandling af arbejdsløse

De selvstændige kan få en understøttelse på op til 23.000 kroner om måneden. Det er fair og nødvendigt. Det er derimod ikke fair, at forsikrede 3F-medlemmer maksimalt kan få cirka 19.000 kroner. Derfor har 3F’s forbundsformand Per Christensen foreslået, at der indføres et tillæg til de forsikrede lønmodtagere, så de ikke stilles ringere end ikke-forsikrede selvstændige. Helt konkret skal dagpengesatsen stige med en tredjedel af den nuværende sats, hvilket betyder, at forsikrede på højeste dagpengesats kan få cirka 25.000 kroner før skat.

Ventet kritik fra Cepos

Cepos og andre højreorienterede har kritiseret forslaget, fordi de mener, at det vil være svært at rulle tilbage og giver et incitament til at gå arbejdsløs. Det er tomme argumenter, fordi forslaget kun er målrettet coronakrisen, og arbejdsløsheden er uforskyldt. Og hvorfor skulle lønmodtagerne have lyst til at gå arbejdsløse? Ligesom de selvstændige, der har tabt deres livsgrundlag, ønsker ledige lønmodtagere også kun at vende tilbage til arbejdsmarkedet. Vi skal sikre, at ingen skal gå fra hus og hjem i denne svære situation. Vi skal også sikre, at denne økonomiske krise ikke trækker ud.

Det er afgørende, at vi står sammen i denne krise og udviser samfundssind. Derfor skal de ledige lønmodtagere også have en hjælpepakke!