10 Dec 2023  

KBH: Let skyet, 10 °C

Gode erhvervsuddannelser kræver investering

Blogs

Jens Kirkegaard
Formand byggegruppen i BJMF 2013-2018
Murersvend. Formand for Byggegruppen i 3F Bygge- Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening København 2013-2018. Uddannelseskonsulent i 3F forbund oktober 2018-
Blogindlæg af Jens Kirkegaard

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Lørdag, 10. marts, 2018, 14:11:40

Gode erhvervsuddannelser kræver investering

Regeringen og Dansk Folkeparti gambler med Danmarks fremtidige håndværk, velstand og velfærd, når de sparer på erhvervsuddannelserne.

Regeringen og Dansk Folkeparti har med finansloven for 2018 bestemt, at landets erhvervsskoler skal spare 100 millioner kroner i 2018. Konsekvensen bliver færre penge til at lave uddannelse for, dårligere undervisning, færre elever, nedlæggelse af mindre fag og skolelukninger. Mere centralisering og en svækkelse af tyndtbefolkede områder. Regeringen og Dansk Folkeparti gambler med Danmarks fremtidige håndværk, velstand og velfærd.

Det klinger hult, når de skamroser håndværket for siden at udsulte uddannelser for at skabe økonomi til skattelettelser til de rigeste.

Er det en klog udvikling for Danmark? Nej! Der er bred politisk enighed om, at flere skal tage en erhvervsuddannelse. Regeringens egen ambition er, at 25 procent af en ungdomsårgang skal have en erhvervsuddannelse i 2020, og tallet skal stige til 30 procent i 2025. Finansloven for 2018 modarbejder direkte regeringens egne mål.

Det er positivt, når brede dele af det politiske niveau har fået øjnene op for, at Danmark har brug for godt håndværk og flere mennesker med en erhvervsuddannelse. Derfor var det også positivt, at politikerne i forbindelse med den sidste erhvervsuddannelsesreform skabte et system, der motiverer virksomhederne til at oprette flere praktikpladser og straffer de virksomheder, der fravælger at have lærlinge.

Kreative lærere

Erhvervsskolerne og lærerne på erhvervsskolerne gør en kreativ jætteindsats for at skabe god undervisning for eleverne. Når skolen er nød til at få sponsoreret fliseklæber til murerlærlingens flisearbejde, eller når værktøjsproducenterne sponsorerer tømrerlærlingens nødvendige elværktøj, så er vi ude på et skråplan, der truer kvaliteten af vores uddannelser. Det svarer til, at politiet får sponsoreret udrykningslyset på politibilen, eller at kirurgen skal have betalt sin skalpel til operationer af et privat firma.

En veluddannet arbejdsstyrke og godt håndværk er med til at skabe stor rigdom til Danmark. Når dygtige faglærte mennesker kan tjene en relativ god løn, er det med til at sikre sammenhængskraften i Danmark. Dygtige faglærte kan medvirke til, at Danmark forsat vil være et velstående samfund med stor sammenhængskraft.

Dyrt i længden

Det er derfor et helt forkert skridt af regeringen og Dansk Folkeparti, når de vælger at spare på erhvervsuddannelserne. Det klinger hult, når de skamroser håndværket for siden at udsulte uddannelser for at skabe økonomi til skattelettelser til de rigeste. Et forkert skridt der kommer til at koste Danmark dyrt på længere sigt. Danmark har brug for politikere, der sætter handling bag deres ord. Vi når ganske enkelt kun de politiske målsætninger for erhvervsuddannelser, hvis politikerne vil investere i velfungerende uddannelser.