22 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Lønkrav er et retfærdigt krav

Blogs

Jens Kirkegaard
Formand byggegruppen i BJMF 2013-2018
Murersvend. Formand for Byggegruppen i 3F Bygge- Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening København 2013-2018. Uddannelseskonsulent i 3F forbund oktober 2018-
Blogindlæg af Jens Kirkegaard

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 24. oktober, 2016, 12:50:46

Lønkrav er et retfærdigt krav

Det giver mening, at alle kolleger får del i det igangværende opsving og den økonomiske fremgang. Det ér nu en gang bygningsarbejderne, der skaber værdien i byggeriet.

For første gang i flere år er der nu for alvor kommet gang i de danske byggepladser. Det ses på kranerne og stilladserne, og det ses på antallet af arbejdsløse kolleger i fagforeningerne - antallet af arbejdsløse er lavere end i mange år. Det giver god grobund for lønstigninger. Mange sjak har forstået, at de gode tider er kommet og har hævet deres indtjening. Hvis ikke den nuværende arbejdsgiver vil honorere lønnen, er der en anden arbejdsgiver, der vil. Det giver en herlig optimisme og frihed blandt de danske bygningsarbejdere!

Hver en krone mere i vores lønningspose er en indsnævring af den økonomiske ulighed i Danmark og bidrager til sammenhængskraften i Danmark.

Det giver mening, at alle kolleger får del i det igangværende opsving og den økonomiske fremgang. Det ér nu en gang bygningsarbejderne, der skaber værdien i byggeriet. Derfor opfordrer jeg alle bygningsarbejdere til at kræve lønstigninger, hvad enten det er på akkord eller på timeløn. Husk på at vores lønninger stadig ikke ligger over, hvad vi tjente for 10 år siden, uanset at leverpostejen, huslejen og de andre leveomkostninger er steget markant.

Er det ikke at skyde sig selv i foden at kræve lønstigninger?

Der er ingen, der ved hvor længe, de nu gode tider holder. Det, vi har erfaret, er, at når krisen og de dårlige tider kommer, så holder vores arbejdsgivere sig ikke tilbage med deres krav om lønnedgang og forringelser. Bygningsarbejdernes lønvilkår er sakket bagud i forhold til andre befolkningsgrupper, og i dag er det eksempelvis stort set umuligt for en bygningsarbejder at etablere sig med en familiebolig i hovedstaden. 

Er det ikke samfundsmæssigt uansvarligt at kræve lønstigninger?

Skellet mellem rige og fattige i Danmark er blevet markant større under krisen. Derfor er hver en krone mere i vores lønningspose et bidrag til et mere retfærdigt Danmark. Hver en krone mere i vores lønningspose er en indsnævring af den økonomiske ulighed i Danmark og bidrager til sammenhængskraften i Danmark. Så vores lønkrav er et retfærdigt krav. Det gavner den enkelte kollega, den enkeltes familie og vores samfund som helhed.

Nu er det ikke alene i byggeriet, at der er kommet mere gang i økonomien, og at mange af de danske virksomheder tjener mange penge i øjeblikket. Derfor er det logisk og retfærdigt, at vi som lønmodtagere kræver del af væksten.

Uden lønmodtagernes benhårde arbejde, var der ingen fest på Børsen. Ingen virksomheder kunne poste deres millioner i Venstres erhvervsklub eller i Cepos. Ikke alle lønmodtagere har mulighed for at hæve lønnen lokalt mellem overenskomstforhandlingerne, derfor er det oplagt, at vi til de kommende overenskomstforhandlinger rejser lønkrav, der gavner normallønsområdet. Gode kollegaer, I kan med hovedet hævet og ryggen rank kræve en bedre løn, fordi I er det værd.