22 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Indianere mod den fossile kapital

Blogs

John Graversgaard
Samarbejdet Arbejdere og Akademikere i Århus
Samarbejdet Arbejdere og Akademikere i Århus, medlem af Enhedslisten og redaktionsmedlem af Kritisk Debat.
Blogindlæg af John Graversgaard
tir. 28. maj - 2019
tor. 11. apr - 2019
ons. 27. feb - 2019

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 28. maj, 2019, 04:09:25

Indianere mod den fossile kapital

Oprindelige folk i Ecuador har netop vundet en retssag, som er livsvigtig for dem selv, og som kan få betydning for andre stammer i Amazonas.

Kampen mod global opvarmning og klimakatastrofer udkæmpes overalt, men det er op ad bakke at kæmpe mod olieselskaberne.

Hvis miljøet er forurenet, og økonomien er syg, så skal den skadelige virus findes i produktionssystemet – i vores stofskifte med naturen, som er blevet ødelagt i den kapitalistiske form.

Regeringer er glade for at sælge licenser til selskaberne, så selskaberne får rettigheder til at udvinde olie. Det kan give både penge i en slunken statskasse og penge under bordet til politikerne. Ligesom det skaber arbejdspladser.

Grundlæggende handler det om at lade de fossile brændstoffer blive i jorden og satse på nye og renere energikilder. Grundprincippet bør være forsigtighedsprincippet: Gør så lidt skade som muligt. Den nuværende kapitalistiske produktionsform må ændres.

Øget folkelig mobilisering

Der er bred folkelig opbakning til et mere bæredygtigt samfund, både når det gælder forbrug og produktion. Der er en øget folkelig mobilisering, som sætter den fossile kapital under pres. Unge går på gaden og forlanger løsninger og har fokus på planetens tilstand med øget CO2-udledning og global opvarmning.

Barry Commoner skrev i 1992 i bogen ”Making peace with the planet”, at hvis miljøet er forurenet, og økonomien er syg, så skal den skadelige virus findes i produktionssystemet – vores stofskifte med naturen, som er blevet ødelagt i den kapitalistiske form.

Sejr i Ecuador

Der er en frontlinje, hvor stadigt flere går ind i kampen. Positivt nyt kommer fra Ecuador, hvor vi hører, at et indianersamfund i en retssag er lykkedes at stoppe for udvinding af olie i deres regnskovsområder i Amazonas. De har fået medhold i en retssag, som har sat en stopper for udlodning af store regnskovsområder til olieudvinding. Waorani-folket i provinsen Pastaza har levet i regnskoven i generationer og har taget kampen op. Retten har bestemt, at deres ret til at blive hørt ikke er overholdt, og det har skabt optimisme i de indianske samfund i deres kamp mod olieselskaber og en korrupt regering.

Nemonte Nenquimo, præsident for waoranierne udtalte:

”Regeringen prøvede at sælge vores land til olieselskaberne uden vores tilladelse. Vores regnskov er vores liv. Vi bestemmer, hvad der sker i vores område. Vi vil aldrig sælge regnskoven til olieselskaberne. I dag har retten anerkendt, at Waorani-folket og alle andre oprindelige folk har en ret til vores land, som skal respekteres. Regeringens interesser i olie er ikke mere værdifulde end vores rettigheder, vores skove, vores liv”.