10 Dec 2023  

KBH: Let skyet, 10 °C

Militærets enorme klimabelastning.

Blogs

John Graversgaard
Samarbejdet Arbejdere og Akademikere i Århus
Samarbejdet Arbejdere og Akademikere i Århus, medlem af Enhedslisten og redaktionsmedlem af Kritisk Debat.
Blogindlæg af John Graversgaard
tir. 28. maj - 2019
tor. 11. apr - 2019
ons. 27. feb - 2019

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 20. september, 2019, 08:39:23

Militærets enorme klimabelastning.

Hvis Pentagon var et land, ville det være nummer 55 blandt verdens største udledere. Hertil kommer de andre stormagter, som følger trop i den nye kolde krig med øgede militærbevillinger.

Klimabevægelsen er blevet bred, og der er næsten ikke et område, som nu skal vurderes for sit “klimaaftryk”. 

Hvem af Folketingets partier vil tage fat i det danske militærs skadelige klimaaftryk?

Men det er blevet noget tandløst og overfladisk, hvis man ikke også retter kritik og angreb mod de systemer, som er mest skadelige for vores planet. Alle er blevet grønne!

Produktion for profittens skyld uden miljøhensyn hærger fortsat planeten, og forsøg på at bryde med kapitalismen udsættes for hetz og kold krig. Kapitalismen er fortsat det bedste af alle systemer, får vi løgnagtigt at vide. 

Et stort TABU, som mange klimaaktivister undgår at tage op, er militærets enorme klimabelastning. Det er nok for radikalt!

Militarismen – en hellig ko 

Militarismen er en hellig ko og pakkes ind i floskler om fred, frihed og demokrati, selv om det er undertrykkelsesapparater, som ødelægger samfund og menneskers fremtid.

Der er nok ikke noget mere miljøødelæggende end militæret, og forskere fra Brown University peger på det amerikanske militær som verdens største forurener.

USA's militær har et årligt CO2-aftryk større end de fleste af verdens lande. Med de verdensomspændende militærbaser er Department of Defense den største institutionelle forbruger af olie – og dermed den største enkeltudleder af drivhusgasser på Jorden.

Hvis Pentagon var et land, ville det være nummer 55 blandt verdens største udledere. Hertil kommer de andre stormagter, som følger trop i den nye kolde krig med øgede militærbevillinger.

Endeløse krige og oprustning

USA og Vestens forbryderiske krige i Afghanistan og Irak har medført enorme miljøødelæggelser. 

Brug af fossile brændstoffer i krigene i Mellemøsten er enormt, og centralt har været at sikre kontrol med og adgang til regionens rige olieressourcer.

Man dræber, ofrer egne soldater og forurener for at sikre koncernerne adgang til de ressourcer, som er en hovedårsag til klimatruslen. En trussel som vi allerede ser udfolde sig i en hurtig afsmeltning af polerne.

Kombinationen af endeløs krig, oprustning og klimaforandring er blevet mødt med tavshed og ligegyldighed. Ikke fordi folk ikke protesterer, men fordi magthavere og medier ikke sætter fokus på denne sammenhæng. Det grænser til ”klimabenægtelse”.

Det 20. århundrede gav masser af materiel fremgang, men også de største forbrydelser i menneskehedens historie. Vi er på vej ind i en periode med nye katastrofer.

Hvem af Folketingets partier vil tage fat i det danske militærs skadelige klimaaftryk?