15 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Nordpolen og isen som forsvinder.

Blogs

John Graversgaard
Samarbejdet Arbejdere og Akademikere i Århus
Samarbejdet Arbejdere og Akademikere i Århus, medlem af Enhedslisten og redaktionsmedlem af Kritisk Debat.
Blogindlæg af John Graversgaard
tir. 28. maj - 2019
tor. 11. apr - 2019
ons. 27. feb - 2019

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 23. februar, 2018, 07:10:11

Nordpolen og isen som forsvinder.

Klimaforskere taler om, at den dramatiske smeltning af Arktis allerede har medført mere ekstremt vejr på den nordlige halvkugle, som påvirker millioner.

Vi ser chokerende billeder fra Nordpolen, hvor isen er ved at forsvinde, og Nordpolen er ved at blive til åbent hav. Isbjørnene er i krise og forstår det ikke. Vi forstår det heller ikke. Det er en chokerende udvikling over en kort årrække.

Det handler om at stoppe udvindingen af fossile brændstoffer. Hvis ikke det sker, så vil det betyde kolossale ødelæggelser over hele kloden. 

Flertallet af klimaforskerne er ikke i tvivl. Det skyldes den globale opvarmning og samfundenes ekstreme forbrug som udleder stadigt mere CO2.

Oceanerne og atmosfæren bliver varmere, og isen trækker sig tilbage på gletchere verden over, i Arktis og Antarktis.

Arktis' ismasser forsvinder

Satellitterne har over en periode på 37 år dokumenteret, at Nordpolens ismasser er svundet med 3,7 procent hvert tiende år. Noget som truer både dyr som for eksempel isbjørnen og de eskimoiske samfund.

I 2016 fortsatte polarisen med at smelte selv om vinteren, og der var steder, hvor temperaturen var 20 grader over normalen. Også på Antarktis smeltede isen omend langsommere end i Arktis. Antarktis er verdens største reservoir af ferskvand, og hvis udledningen af CO2 fortsætter uændret, siger forskerne, at verdenshavene vil stige med én meter i år 2100.

Derfor siger klimabevægelsen, at det drejer sig om at stoppe med udvinding af fossile brændstoffer. Hvis ikke det sker, så vil det betyde kolossale ødelæggelser over hele kloden.

Klimaforskere taler om, at den dramatiske smeltning af Arktis allerede har medført mere ekstremt vejr på den nordlige halvkugle, som påvirker millioner. De høje temperaturer som er målt i Arktis har chokeret forskerne. Hvor man før havde kendte variationer som El Niño, er vejret nu blevet langt mere uforudsigeligt.

Boom i efterforskning af olie

Mindre is reflekterer mindre sollys, giver mindre udstråling og øger temperaturen. Dette kan måske forklare, hvorfor opvarmningen her er større end andre steder på planeten. Samtidig påvirker det jetstrømmen, som er blevet mere bevægelig end før og bidrager til at udløse ekstreme vejrfænomener.

Mange især i USA tror stadigvæk ikke på, at det er et menneskeskabt fænomen, men de voldsomme ændringer i Arktis er nu synligt for alle. Men ændring af bevidstheden skal helst ske hurtigt: Hvis vi først vil vente på at naturen ændrer sig markant, kan det være for sent.

Der er et boom i gang for at eftersøge olie og gas i Arktis, og de store oliemonopoler presser på.  Olieudslip i dette område vil være et mareridt, da man mangler effektive teknologier til at rense olie op fra isfyldt farvand.

Trump har for nylig slækket på restriktioner for at eftersøge olie i det arktiske hav ved Alaska. Isens tilbagetrækning har åbnet mulighed for at åbne skibsruter nord om Asien og Amerika, og  dermed også ulykker med olie-og gastankere i dette følsomme miljø.