14 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Nej betyder nej

Blogs

Lisbeth Bech Poulsen
Medlem af Folketinget for SF
Har en bacelor i politik og administration og en overbygning i udviklingsstudier og internationale forhold. Valgt for SF i Nordjylland til Folketinget, hvor hun blandt andet er skatte-, miljø- og retsordfører.
Blogindlæg af Lisbeth Bech Poulsen

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 11. november, 2015, 07:40:15

Nej betyder nej

Når hver syvende dansker mener, at en kvinde, der følges med sin voldtægtsmand hjem, selv er ude om det, så har vi en stor udfordring.

Der sker 3600 voldtægter om året, ifølge Det Kriminalpræventive Råd. Men kun én ud af 60 sager ender med en dom. Hele vejen igennem er der en rådden kultur omkring voldtægter og voldtægtsofre.

Vi har stadig en kultur, hvor ofret bliver spurgt, hvad hun dog lavede ude på det tidspunkt. 

Det hele begynder og ender med gerningsmanden. Alt starter med, at der er nogle, som ikke respekterer et nej. Det har intet at gøre med ofrets påklædning, og heller ikke ret meget at gøre med, om man færdes øde steder.

Der er talrige eksempler på voldtægter, som har fundet sted i fuldt dagslys eller på steder med masser af mennesker, som for eksempel forlystelsesparker eller ved koncerter. Lige nu advarer politiet enlige kvinder mod at færdes i et bestemt område af København efter adskillige overfald. 

Det handler i allerhøjeste grad om, hvordan samfundet ser på voldtægtsofre. Når hver syvende dansker mener, at en kvinde, der følges med sin voldtægtsmand hjem, selv er ude om det, så har vi en stor udfordring.

Ingen er på nogen måde selv ude om at blive voldtaget, uanset hvor de færdes, hvad tøj de har på, eller om de frivilligt går med nogen hjem, der ender med at voldtage dem!

Medierne er også med til at skabe et dårligt billede. Omkring syv procent af de anmeldte voldtægter viser sig at være falske anmeldelser. Der er ingen tvivl om det: En falsk anmeldelse er altid én for meget. Det er det, vi har et retssystem til at afgøre. Ligesom med falske anmeldelser for andre voldsepisoder.

Det er bare interessant, at mistroen altid er der som det første, når det drejer sig om voldtægt, mens det ikke er tilfældet, når vi for eksempel diskuterer vold i nattelivet.  

Jeg startede for nylig kampagnen #NejBetyderNej netop for at sætte fokus på disse problemer og forhåbentlig åbne op for en ændring af kulturen omkring seksual-forbrydelser.

Fordi det aldrig er ofrets skyld. Fordi vi stadig her i 2015 har en kultur, hvor ofret bliver spurgt om, hvad hun dog lavede ude på det tidspunkt, eller hvad hun havde på.

Og fordi det sidste, noget offer i den situation har brug for at blive påduttet af samfund og omgivelser, er en følelse af skyld og skam.

Samtykke er sexet og nej betyder nej.