23 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Politikerne forskelsbehandler ledige

Blogs

Mads Bilstrup
Formand for Dansk Socialrådgiverforening
Uddannet som socialrådgiver i 1992. Aktiv i fagligt arbejde i over 20 år.
Blogindlæg af Mads Bilstrup

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 25. juni, 2020, 05:50:56

Politikerne forskelsbehandler ledige

En gruppe af sårbare kontanthjælpsmodtagere er modsat de øvrige ledige blevet forbigået under coronakrisen. Men politikerne kan stadig nå at rette op på fejlen.

Siden nedlukningen af Danmark har godt 45.000 mennesker mistet deres job. Heldigvis handlede politikerne hurtigt og sikrede, at kravene til de ledige om blandt andet jobsøgning og deltagelse i virksomhedspraktik blev sat på pause. Med et tilfrosset arbejdsmarked giver det selvfølgelig ingen mening at kræve, at folk bare går ud og finder et nyt job.

Suspenderingen af 225-timers reglen gælder desværre kun dem, der ville være blevet ramt af reglen efter nedlukningen.

Dagpengeperioden blev sat på pause, og senere suspenderede politikerne også 225-timers reglen, der betyder, at ledige på kontanthjælp får færre penge udbetalt, hvis de ikke arbejder 225 timer inden for et år.

Og dog. Suspenderingen gælder desværre kun dem, der ville være blevet ramt af reglen efter nedlukningen. De ledige, der allerede var ramt af 225-timers reglen, da coronakrisen satte ind, bliver stadig trukket i kontanthjælp.

Store konsekvenser

Lad mig gøre det konkret: Jens og Bente var begge ledige på kontanthjælp, da coronakrisen ramte. Jens havde været ledig i 11 måneder og stod til at blive ramt af 225-timers reglen i april, men blev fritaget på grund af suspenderingen. Bente, derimod, havde været på kontanthjælp i to år og var allerede ramt af 225-timers reglen. Den 10. marts havde hun arbejdet 220 timer siden maj 2019 og manglede derfor kun 5 timers arbejde for at leve op til kravet. Så satte krisen ind, den virksomhed, hun ind imellem arbejdede for, lukkede ned, og Bente stod tilbage uden muligheder for at optjene retten til fuld kontanthjælp.

225-timers reglen rammer nogle af de mennesker, der har allersværest ved at få et arbejde – de har typisk en kort eller ingen uddannelse, nogle har sociale og psykiske udfordringer, og mange har problemer med helbredet. Nogle af dem har svært ved at klare selv en helt almindelig hverdag, og deres overskud bliver bestemt ikke større af, at 225-timers reglen barberer 1000 kroner af deres lille indtægt – eller for par, der er gift og ramt af reglen, mange tusind kroner.

Uretfærdigt, ulogisk og usolidarisk

Det siger sig selv, at denne gruppe af ledige ikke har lettere ved at finde arbejde end andre – tværtimod. Og under coronakrisen har de ikke haft en jordisk chance for at opfylde kravet om at arbejde 225 timer inden for det seneste år. Det er derfor både dybt uretfærdigt, ulogisk og usolidarisk, at de ikke får hjælp på linje med de øvrige modtagere af dagpenge og kontanthjælp.

Men det kan nås endnu, så jeg vil gerne endnu en gang opfordre politikerne til at sætte 225-timers reglen på pause for alle med tilbagevirkende kraft. Det vil hjælpe både den enkelte ledige og samfundet som helhed, da vi, som vismændene har påpeget, har brug for at hæve de laveste indkomster for at få økonomien i gang igen.