Vi kan ikke blive ved med at være faktaresistente på klimaområdet
Blogs
Vi kan ikke blive ved med at være faktaresistente på klimaområdet
Imens Danmark roser os selv til skyerne for den nye, uambitiøse klimahandlingsplan, sender vi samtidigt milliarder af kroner i hjælpepakker efter SAS, og verden over bliver der fortsat slået varmerekorder. Det kan ikke blive ved med at fortsætte.
Har man fulgt hastigheden og alvoren af klimaforandringerne længe nok, vil de færreste være i tvivl om, at der ingen rationel grund til optimisme er på klimaområdet.
George Floyd blev Black Lives Matters tipping point. Hvad bliver klima-bevægelsens tipping point, som rent faktisk vil føre til politiske resultater?
Der udkommer jævnligt rapporter fra blandt andet FN, som beretter om ny viden, som sjældent er optimistisk. Snarere tværtimod. Mange af de fænomener, som klimaforandringerne medfører, går hurtigere end først antaget, og FN’s generalsekretær António Guterres har kaldt vores nuværende (mangel på) klimapolitik en ”selvmordskurs”.
Lige nu hærger en rekordvarm hedebølge på næsten 40 grader celsius i det nordlige Sibirien, som kan eskalere nedsmeltningen af både havis og permafrost. Hvis permafrosten smelter, frigives metangasser, der som klimagas er 25 gange kraftigere end CO2, hvilket kan få den globale opvarmning til at gå amok.
Skovrydningen af verdens største regnskov, Amazonas, er i ly af covid-19-krisen steget kraftigt, og Amazonas er ved at nå sit tipping point, som vil gøre det umuligt for skoven at gendanne sig selv. 2020 er lige nu på vej mod at blive varmeste år nogensinde målt, en million plante- og dyrearter er truet af udryddelse, og sådan kunne listen fortsætte.
Uambitiøs dansk klimaplan
Alligevel har vi ikke set skyggen af den nødvendige politiske handling, og alle de ”store planer”, som Klimatopmødet, COP26, i Skotland skulle have løst til december, bliver ikke til noget, da eventet er aflyst.
Og i Danmark går tiden med at udbetale milliarder af kroner i hjælpepakker til SAS, samtidig med at vi klapper os selv på skulderen over en fuldstændig uambitiøs klimahandlingsplan, som kun opfylder 18 procent af det lovede mål.
Der er generelt en kollektiv benægtelse af situationens alvor hos både magthavere og medierne, som gør det svært at håbe på fremskridt.
Jeg har været aktiv i klimadebatten længe, og jeg bliver jævnligt spurgt, om klimaforandringer mon vil blive ved med at fylde så meget politisk. Som om vi havde et reelt valg om, hvorvidt vi ville forholde os til klimaforandringerne eller ej. Det har vi ikke.
Virkeligheden skal nok indhente os. Spørgsmålet er blot, hvor ubehagelig konfrontationen med klimaets tilstand bliver. Når konsekvenserne af klimaforandringerne begynder at kunne mærkes på egen krop, for eksempel på grund af mangel på vand og mad, oversvømmelser og tørke eller massevis af klimaflygtninge, er det ikke længere en mulighed at ignorere situationens alvor. Og med de konstante nye varsler fra blandt andet FN kan den konfrontation komme, før end vi aner.
Flere unge ser truslen fra klimaforandringerne
Men der er en stor gruppe mennesker, som har set truslen fra klimaforandringerne i øjnene, og det er en gruppe, som hele tiden vokser. Det er de unge. Over hele verden spirer en ny generation, som er den måske mest progressive og politisk aktive nogensinde.
Der er ingen rationel grund til optimisme på klimaområdet, og der er mildest talt brug for mirakler for at standse den altødelæggende klimakatastrofe, som hastigt kommer nærmere. Men måske er det lige netop disse generationer, som kan udføre mirakler.
Den fortsat stigende frustration blandt unge mennesker som følge af manglende klimahandling vil ikke blive ved med at forløbe fredeligt. Ligesom klimaet konstant risikerer at nå tipping points, som fører til uoprettelig skade, vil sociale bevægelser også nå et tipping point, hvor deres stemme ikke længere kan ignoreres.
Den seneste halvanden måned har vi set det med Black Lives Matter-bevægelsen, som også hovedsageligt bliver ført an af unge mennesker. George Floyd blev Black Lives Matters tipping point. Hvad bliver klimabevægelsens tipping point, som rent faktisk vil føre til politiske resultater?
Til alle de mange mennesker, som kæmper for klimaet hver eneste dag: Din indsats betyder noget. Enhver ekstra person i en demonstration eller enhver ekstra underskrift i en underskriftindsamling betyder noget. Måske er det lige netop din indsats, som bliver klimabevægelsens tipping point.